Европейската централна банка не трябва да следва точните стъпки на Федералния резерв на САЩ по отношение на своята парична политика, заяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард пред радио France Inter, съобщи БНР.

Попитана за политиката за противодействие на инфлацията, Лагард посочи, че ЕЦБ не трябва да действа толкова смело като Фед на САЩ, поради различната икономическа ситуация.

"Цикълът на икономическото възстановяване в САЩ изпреварва този в Европа. Следователно имаме всички причини да не действаме толкова бързо и така брутално, колкото може да си представим, че Фед ще направи", каза Лагард.

Нейното изявление идва на фона на сигналите от страна на Федаралния резерв, че може да повиши основните лихвени проценти по-рано от очакваното (още през месец март) и да започне да намалява общите си активи, закупени по програмите за "количествени облекчения".

"Има някои индикатори, които предполагат, че предизвикателствата, свързани с веригите на доставки отшумяват, което вероятно ще допринесе за стабилизирането на цените", посочи Лагард.

ЕЦБ не очаква инфлация в еврозоната от над 2% в средносрочен план

ЕЦБ не очаква инфлация в еврозоната от над 2% в средносрочен план

Инфлацията в еврозоната се повиши през декември 2021 г. до 5% на годишна база

Според нея, инфлацията "постепенно ще намалее през 2022 г." и ще продължи да спада през 2023 и 2024 г., тъй като се очаква основни двигатели на инфлацията, като например нарастващите цени на енергията и затруднените доставки, да започнат да отслабват.

Коментарите на Лагард идват само ден, след като доходността на 10-годишните германски държавни облигации, които се считат за еталон в еврозоната, се повиши над 0% (излезе на положителна територия) за пръв път от май 2019 година. А това отразява очакванията на инвеститори и анализатори за предстоящо "затягане" на паричната и лихвена политиката от Европейската централна банка.

Защо еврото не може да измести долара като основна световна валута

Защо еврото не може да измести долара като основна световна валута

ЕЦБ е "най-статичната" централна банка в света