Докато Николас Мадуро увеличава усилията си да намери средства от чужбина, пред носа му се затваря друга врата.

Международният валутен фонд (МВФ) спря достъпа на венецуелски лидер до почти $400 милиона, посочвайки, че страната е в политически хаос, след като Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Към март 2018 г. Венецуела имаше на разположение почти $1 милиард, но намали размера на резервите.

Правителството на Мадуро отчаяно се опитва да набере пари от чужбина, за да съживи страната, която изпадна в икономически колапс. Специалните права на тираж - безналични международни резервни активи, създадени от МВФ през 1969 и разпределени пропорционално на членовете на институцията, бяха един от последните източници на кеш на социалистическото правителство.

Почти две трети от резервите на Венецуела, които са на стойност $9 милиарда, са в злато. Каракас не може да ги продаде заради американските санкции.

Венецуела е толкова бедна, че престъпниците вече пестят патроните

Венецуела е толкова бедна, че престъпниците вече пестят патроните

Престъпността в страната намалява, защото няма какво да се краде, разказва The Wall Street Journal

Рикардо Хаусман, професор в Харвард и икономически съветник на Гуайдо, казва, че МВФ ще пази средствата, докато не бъде избрано ново правителство.

Според правилата на институцията, за да има достъп до средствата, правителството на дадена страна трябва да бъде признато от достатъчен брой държави членки. Засега нито Мадуро, нито Гуайдо събират нужната подкрепа, твърдят източници.

В края на януари централната банка на Великобритания отказа на Мадуро да извади злато на стойност $1,2 милиарда. Админстрацията на Тръмп пък даде достъп на Гуайдо до ключови сметки на венецуелски банки в САЩ.

Ситуацията напомня на кризата в Хондурас преди десетилетие, когато МВФ припозна президента Манюел Зелая, когото военните изгониха.

Антиамериканска и социалистическа Венецуела разчита все повече на долара

Антиамериканска и социалистическа Венецуела разчита все повече на долара

Тенденцията създава растящо неравенство между венецуелците, които имат достъп до щатската валута и тези, които притежават само безполезната вече национална валута