През последните 2 години международни инвеститори са продавали масово акции на китайски компании, разочаровани от засиленото влияние на президента Си Дзинпин в икономиката и нарастващото геополитическо напрежение, се казва в документ на Atlantic Council, пише Business Insider.

"Изтичането" на инвеститори (и чуждестранни инвестиции) е свързано с повишаване на риска при инвестиране в Китай, смятат анализатори.

Като вид "гориво" за това, напоследък послужиха по-ниските от очакваното икономически показатели на Китай, както и неравномерното икономическо възстановяване на страната след пандемията от Covid-19.

Проблемите пред икономиката на Китай

Проблемите пред втората икономика в света

Засега очакванията не се оправдават, какви са причините

Мениджъри на чуждестранни инвестиционни фондове са продали огромно количество китайски ценни книжа, в отговор на политиката на Си Дзинпин и нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

По-конкретно, институционалните инвеститори от началото на 2022 г. досега (за близо година и половина), са продали китайски облигации с нетна стойност от 148 милиарда долара. А същевременно, за периода цените на акциите на китайските компании като цяло падат.

А бивш предсавител на ръководството на МВФ, дори прогнозира "загубено десетилетие" за китайската икономика - което не предвещава нищо добро, на фона на опасенията относно икономическите перспективи, пише в анализа на Business Insider.

Освен прекъсванията във възстановяването на Китай от пандемията, на страната по всяка вероятност й предстоят дългосрочни структурни проблеми. Като най-важните от тези проблеми експерти посочват: бързо застаряваща работна сила, изоставаща производителност на труда, засилващо се икономическо неравенство и обща криза на собствеността.

С течение на времето, отливът на чуждестранни инвеститори ще се отрази негативно на икономиката на Китай като цяло, смятат анализатори.

От кои държави Китай купува най-много природен газ

От кои държави Китай купува най-много природен газ

Първите три държави при втечнения и тръбопроводния газ са различни

Освен заради опасенията от "затягане" на регулаторните мерки на финансовите пазари в страната, рискът от инвестиране в китайски ценни книжа нараства и поради ниската доходност от активите.

Затова много институционални инвеститори, вече избират други финансови пазари, като Индия например.

От друга страна, Китай се сблъсква с противостоянието на САЩ на международната "арена", които по всякакъв начин се опитват да му попречат при разработването на най-новите технологии (в т.ч. микрочипове).

Плановете на Китай да "превземе" лития на Афганистан

Плановете на Китай да "превземе" лития на Афганистан

Каква (може да) е сделката за 10 милиарда долара