Цената на най-голямата и стара криптовалута - биткойнът - се повиши над два пъти от най-ниските си стойности, постигнати по време на пика на пандемията от коронавируса. Нещо повече, биткойнът се повиши на няколко пъти макар и за кратко над психологическата граница от 10 000 долара. И това, според някои експерти е много добър признак за силата на дигиталната монета.

Търговците смятат, че ралито тепърва започва, следствие на едновременното въздействие на серия от положителни фактори, захранващи възходящия тренд.

Техническият анализ

На първо място, чисто на базата на технически анализи, експертите предвиждат цени за криптовалутата от 15 000 долара до третото тримесечие на тази година.

В исторически план 10 000 долара са действали като психологическа граница за цената криптовалутата. Траен пробив на това ниво може да отключи пътя за бързо и силно поскъпване към следващите граници, като най-силна съпротива в исторически план (по време на ръста от 2017-та година) криптовалутата срещна при нива от 14 000 и 15 000 долара. Това кара експертите да смятат, че сценарият отново може да се повтори, но само в случай, че видим трайно връщане над 10 000 долара за монета.

През 2019 г. най-високата точка достигната от биткойн бе именно 14 000 долара на основните борси. През декември 2017 г. месечната свещ също затвори на това ниво, което показва, че това се оформя, като много силно ниво на съпротива в средносрочен план.

Обикновено биткойнът е растял постепенно след "разполовяването" си. Така че всички, които очакват повторение на историята, би следвало да очакват постепенно повишение и завземане на психологическите граници една след друга.

Влизането на големи играчи и FOMO-ефект

Търсенето на дребно на биткойна нарасна неимоверно преди "разполовяването" му. Но истината е, че институционалното търсене и неговото повишение, е много по-важно за бъдещото "избухване" в цената на биткойна и останалите дигитални монети.

Според доклада на Grayscale за първото тримесечие на 2020 г. 88% от притока на инвестиции към криптовалутите идва от институционални инвеститори. Това означава, че от януари до март институциите са инвестирали над 443 милиона долара в пазара на криптовалути.

Ето какво казва докладът на институцията:

"88% от притока на средства към криптовалутите през това тримесечие идват от институционални инвеститори, преобладаващото мнозинство от които са хеджфондове. Мандатът и стратегическата насоченост на тези фондове са широки".

Около една трета от големите институционални инвеститори притежават цифрови активи като биткойн, показва проучване на Fidelity Investments.

В САЩ и Европа 36% от 774 анкетираните в проучването са заявили, че притежават криптовалути или деривати.

В САЩ 27% от институциите - включително пенсионните фондове, семейните офиси, инвестиционните съветници и дигиталните и традиционните хедж фондове - заявиха, че притежават цифрови активи, в сравнение с 22% преди година, когато Fidelity изследва 441 институции само в САЩ. В Европа 45% от анкетираните са инвестирани в цифрови активи.

Над една четвърт от анкетираните притежават биткойн, докато 11% притежават етер, установи проучването. Биткойнът поскъпна с 36% от началото на годината и отбеляза повишение в момент, когато много традиционни активи се сринаха, заради коронавирусната пандемия.

"Европа е може би е по-подкрепяща и приветлива", казва в интервю Том Йесоп, президент на Fidelity Digital Assets. Това би могло да се обясни по следния начин - "просто в Европа в момента, в много страни имате отрицателни лихви. Биткойн може да изглежда по-привлекателен, защото има други активи, които не плащат възвръщаемост."

Виждайки засиления интерес, поредица от компании, вариращи от BitGo до Genesis, стартираха нови услуги, като основни брокерски услуги, насочени към институционални инвеститори.

Проучването е проведено от Greenwich Associates между ноември 2019 г. и началото на март, точно преди крипто пазара да се срине и бързо да се възстанови. Fidelity управлява услуга за търговия и обезпечаване на цифрови активи.

"Тези резултати потвърждават тенденция, която наблюдаваме на пазара към по-голям интерес и приемане на цифрови активи като нов инвестиционен клас активи", каза Йесоп. Fidelity отказа да коментира размера на клиентските активи или дялове от институционални групи.

Сред инвеститорите и особен сред големите такива, във все по-голяма степен започва да се усеща страхът да не изтърват "следващото голямо нещо", или така наречения FOMO-ефект.

Биткойнът като средство за защита от инфлацията

Инвеститорът милиардер Пол Тюдор Джоунс направи изключително успешна прогноза по отношение на златото през 2019-та година. В средата на май той каза, че биткойнът, противоречивата цифрова валута, му напомня за златото през 70-те години на миналия век и този актив може да се окаже най-добрия хеджиращ инструмент срещу инфлацията в епохата на коронавирус.

"Ако съм принуден да прогнозирам, залагам, че ще е биткойнът."

Известният хеджфонд инвеститор, написа в неотдавнашно писмо, че безпрецедентното печатане на пари от Фед и останалите централни банки по света, заради здравната пандемия, е сред основните причини за повишения апетит към най-голямата и стара криптовалута.

"Най-добрата стратегия за максимална печалба е да притежавате най-бързия кон", казва Джоунс в бележка по отношение на пазарната перспектива за "Голяма парична инфлация".

Миналата година Джоунс заяви, че коктейл от агресивен Фед и засиленото геополитическо напрежение създават атмосфера за купуване на злато и акции, което се оказа печеливша стратегия.

Джоунс каза, че ще се съсредоточи върху поставянето на залозите си на биткойн на фючърсния пазар на CME Group Inc. Данни от FactSet за фючърсите на биткойн, базирани на най-активния договор, сочи печалба от близо 38% от началото на годината и 70% за последната една година, задминавайки сериозно представянето на златото.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи