Китайската финтех група Ant планира дебют на пазарите, с който може да набере рекордните $30 млрд. Компанията, свързана с гиганта в е-търговията Alibaba, ще продаде акции в Хонконг и Шанхай - неслучаен избор предвид растящото напрежение между САЩ и Китай.

Какво е Ant Group?

Макар че много хора на запад не са чували за Ant, в Китай тя е най-добре позната със системата за мобилни плащания Alipay.

Основана през 2004 г. от гиганта Alibaba и неговия основател Джак Ма, днес Alipay е доминиращата платформа за мобилни плащания, като над 700 млн. души месечно и 80 млн. бизнеси използват услугите ѝ, за да плащат сметки, да купуват застраховки и да инвестират във взаимни фондове. Alibaba, която притежава 33% дял в Ant, все повече интегрира услугите си в приложението Alipay.

"Заедно с Tencent, Ant обработва около плащания и трансфери на стойност около 200 трлн. юана годишно ($28,8 трлн.). Или повече от Visa и Mastercard общо", казва пред BBC Дейвид Дай, старши анализатор в Bernstein в Хонконг.

Колко голямо ще е IPO-то?

Съобщението на Ant не разкри оценката на компанията или колко планира да набере от пазарите, но според анализатори Ant Group може да получи оценка от $300 млрд. - по-голяма от тази на повечето американски банки.

"Очаквам Ant да получи оценка от между $250 млрд. и $300 млрд. Сравнете това със Citigroup, чиято пазарна капитализация е малко над $100 млрд. Най-големите финансови институции сега са в Китай", казва Шон Райн, China Market Research Group.

Очаква се компанията да продаде между 10% и 15% от общите акции, което ще направи борсовият дебют най-големият в историята. "Ant ще набере около $30 млрд. и смятам, че това ще бъде най-голямото IPO в историята, надхвърляйки дори това на Aramco миналата година", допълни той.

Кой ще спечели най-много?

Първи е Джак Ма, който притежава дял в Ant на стойност $25 млрд., ако компанията постигне оценка от $225 млрд., каквато Bloomberg твърди, че се цели. Това ще го изпрати директно в топ 10 на най-богатите хора в света.

Богатството на председателя Eric Jing пък ще набъбне до $2,9 млрд. Още 17 други настоящи и бивши мениджъри на Alibaba и Ant ще станат милиардери, според описаната в проспекта структура на собствеността.

Повечето от милиардерите, които притежават дял на стойност общо $57,9 млрд., са част от Alibaba Partnership - група от 36 души, създадена преди десетилетие да окуражава колаборацията с Alibaba, да се бори с бюрокрацията и да определя годишния бонус за цели мениджмънт.

Самата Alibaba притежава най-много, 33%.

Какви са финансовите резултати?

Благодарение на решението компанията да излезе на пазарите, получаваме и поглед върху нейните финанси. През първото полугодие на 2020 г. компанията Ant отчита 21,2 млрд. юана ($3 млрд.) нетна печалба при приходи от 72,5 млрд. юана ($10,5 млрд.). Това означава, че маржът е около 30% - сравнително висок за млада компания, която расте бързо.

През периода приходите растат с около 40%. С толкова са нараствали и през 2019 г., когато са възлизали на 120,6 млрд. юана ($17 млрд.).

Около 43% от приходите през 2019 г. идват от дигитални плащания и услуги за търговци. Останалите идват от такси, които компанията събира от редица банки, мениджъри на активи и застрахователни компании, които използват Alipay за отпускане на кредити, продажба на взаимни фондове, застраховки и други продукти.

Преди две години Ant получи оценка от $150 млрд., след като набра $14 млрд. финансиране.

За Alibaba няма криза: приходите и печалбата ѝ са над очакванията

За Alibaba няма криза: приходите и печалбата ѝ са над очакванията

Даже подразделението ѝ за дигитални услуги не губи толкова средства, колкот се очакваше