Историите за хора, натрупали милиони в сметката си, винаги са интересни, но понякога тези за милионери, изгубили всичко, са дори още по-любопитни. Специализираният сайт Investopedia разказва именно за тези, изгубили най-големи суми пари и повлекли след себе си компании, банки и клиенти.

Джулиан Робъртсън - загуба от 17 милиарда долара

Робъртсън е едновременно един от хората с най-големи загуби в историята и от най-успешните инвеститори. Той основава хедж фонда Tiger Management през 1980 година. За малко повече от 15 години успява да направи 7,2 милиарда долара.

По време на технологичния балон през 2000 година обаче Робъртсън записва огромни загуби и фондът му достига 6 милиарда долара капитализация от 23 милиарда долара преди това.

Жером Кервиел - загуба от 7,1 милиарда долара

Спекулативна търговия с европейски фючърси води до загуба от 7,1 милиарда долара за френската Societe Generale през 2008 година и зад нея стои Жером Кервиел.

Браян Хънтър - загуба от 6,5 милиарда долара

Хънтър става търговец за хедж фонда Amaranth Advisors. Той прави голям залог за фючърсите на природния газ след ураганите Катерина и Рита през 2005 година. Цената на синьото гориво тогава се утроява и фондът успява да направи голяма печалба. Година по-късно Хънтър прави подобен залог в очакване на опустошителни урагани в Щатите. Те обаче се оказват много по-леки от очакваното и следователно цената на природния газ се срива, а с нея и Amaranth губи над 6 милиарда долара.

Джон Мериуедър - загуба от 5,8 милиарда долара

През 1994 година Мариуедър основава хедж фонда Long-Term Capital Management (LTCM), който управлява активи за над 100 милиарда долара. Компанията успява да привлече инвеститори с обещанията си, че със своята бизнес стратегия може да сведе рисковете за вложенията им до минимум.

Четири години по-късно фондът залага, че изпадналият в криза руски финансов пазар бързо ще се върне към нормалното си състояние и купува огромен обем руски дълг. В крайна сметка фондът се срива след като Москва изпада в неплатежоспособност.

Ник Лесън - загуба от 1,3 милиарда долара

През 1992 година, когато е на 28 години, Ник Лесън успява да стане ръководител на подразделението на британската Barings Bank в Сингапур, свързани с търговията на Международната валутна борса там.

За кратко време той успява да натрупа огромни загуби чрез неразрешена търговия с фючърси и опции на японския основен индекс Nikkei. Лесън обаче криел тези загуби в тайна сметка. Повратната точка дошла при кратко колебание на индекса след земетресение в японския град Кобе, довело до остър спад на Nikkei, а оттам и до още по-големи загуби за Лесън.

В крайна сметка над 200 години след създаването си във Великобритания Barings Bank стига до фалит.

Джон Руснак - загуба от 691 милиона долара

Джон Руснак бил нает от Allfirst Financial, дъщерно дружество на Allied Irish Bank, като валутен търговец през 1993 година. Три години по-късно той започнал да прави рискови сделки за търговия на японска йена и само за година изгубил 29,1 милиона долара.

Подобно на Лесън обаче Руснак успява да скрие загубите и дори да подведе банката, че всъщност прави пари. Това дори довело до раздаването на над 433 000 долара под формата на бонуси. В крайна сметка той натрупал над 690 милиона долара загуби за финансовата институция и получил 7,5-годишна присъда за лишаване от свобода.