Германските държавни облигации с десетгодишен срок са "класика" сред облигациите на този свят. Този, който в началото на 1980-те години имаше германски държавни облигации, можеше да разчита на тлъсти печалби от над 10 процента. Това време обаче отдавна отмина. Вече повече от над трийсет години приходите постоянно намаляват. И във вторник лихвите паднаха за първи път под 0%.

Добре дошли в Абсурдистан!

Ето, че и Германия се присъединява към клуба на страните, в които трябва да се плаща за правенето на дългове. Това, разбира се, не е нещо ново. Евтините пари вследствие на финансовата криза от 2009 година започнаха да разгръщат опустошителното си въздействие оке тогава. През лятото на 2012 година шефът на ЕЦБ Марио Драги наля още масло в огъня. Неговото прословуто изречение, че ще стори "всичко възможно за спасяването на еврото" отпуши окончателно всички шлюзове и отвори пътя за най-голямата кражба от вложителите в най-новата ни история.

Хората, които вече не получават и лихви за вложенията си с десетгодишен срок би трябвало да са наясно, че на финансовите пазари нещо не е наред. Тези облигации са най-важният инструмент за финансиране на германската държава. На практика половината от държавните дългове се покриват от това перо. Но инвестиционната криза е толкова дълбока, че инвеститорите, които искат да вложат парите си на сигурно място, трябва да отхапят от горчивата ябълка.

Инвестиция, която носи загуби? Кой прави подобно нещо доброволно? Никой, естествено! И това няма нищо общо с разума или логиката. Насъбраха се много неща, които доведоха до това абсурдно развитие. Но последния пирон в ковчега заби гигантската програма на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации. От месец април насам ЕЦБ изкупува месечно германски държавни облигации на стойност от 19 милиарда евро. Това изкуствено създадено търсене покачва курса на облигациите и същевременно намалява печалбите. И когато към цялата каша се прибави и някой шок като страха от "Brexit", въздействието е опустошително.

Ако балонът се спука?

Всичко това няма да свърши добре. Спестяванията на милиони хора по цял свят ще излязат като дим през комините на ЕЦБ и другите монетарни банки, които залагат на изключително хлабавата парична политика. Половината свят притежава държавни облигации, които не носят никакви лихви. А светът не може да функционира без лихвата, защото капиталът, лихвите и лихвите върху лихвите са основният двигател на нашия икономически ред.

Финансовите пазари са съсипани, както и доверието на хората. Още по-страшното е, че ако някога лихвите отново се покачат, ще настъпи големият срив. Защото курсовете на държавните облигаци ще се понижат скокообразно и всички ще се втурнат да продават. Ако този балон се спука, човек ще трябва да държи парите си някъде на сигурно място и да замине някъде надалеч.