Норвежкият суверенен фонд загуби общо 1,17 трлн. крони ($113 млрд.) през първото тримесечие, след като епидемията от коронавируса потопи пазарите, пише Bloomberg. Загубата идва в момент, в който фондът за първи път трябваше да продаде принудително активи, за да покрие извънредните разходи на правителството.

Най-големият подобен фонд в света записа загуба от 14,6 процента през периода. През последната седмица той успя да възстанови част от загубите, след като пазарите отново тръгнаха внимателно нагоре. Портфолиото от акции падна с 21,1%, а това от облигации се покачи с 1,3%.

"Пазарната ситуация е изключително предизвикателна", казва Ингве Слингстад, главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management. "Но все пак фондът има дългосрочен хоризонт".

NBIM не казва какъв дял от фондът е инвестиран в акции към края на март. Ако има разлика от 2 пр. п. от целта от 70%, той ще трябва да ребалансира своите инвестиции. Към 25 март обаче делът на акциите е бил 65%, което прави подобна възможност малко вероятна.

Тъй като фондът ще трябва да продава активи, за да покрие разходите на правителството през тази година, ребалансирането най-вероятно ще стане чрез продажба на облигации, вместо чрез купуване на акции, казва тя миналата седмица.

През първото тримесечие правителството е изтеглило 67 млрд. крони.