Напрежението между САЩ и Китай ескалира рязко след два хода на Вашингтон. Съединените щати повдигнаха обвинения срещу двама китайски хакери за предполагаема атака към американски компании, участващи в разработване на ваксини, и след това разпоредиха закриването на китайското консулство в Хюстън.

Банките на Уолстрийт изследват потенциалните последици от влошаването на отношенията между двете суперсили и очакват да има все по-поляризирана глобална икономика. Очаква се отношенията между САЩ и Китай да продължат да се влошават с наближаването на президентските избори и това да продължи и в бъдеще независимо от резултата и кой ще е избран за президент. Нарастващото разделение между Китай и САЩ най-вероятно ще се ускори, нарушавайки дългосрочните икономически връзки и принуждавайки инвеститорите да преоценят своя поглед върху глобалните пазари.

"Като се има предвид кризата от Ковид-19, как Китай се справи с ранните етапи от нея и сега налагането на закона за националната сигурност в Хонконг, наистина е трудно да се види как САЩ и Западът и Китай могат да се върнат към нормалното", каза Джими Чанг, главен инвестиционен стратег в Рокфелер Асет Мениджмънт. "Прекъсването на отношенията между двете страни ще набере скорост през следващата година, освен ако няма големи промени в политиката в Китай. В този момент това не изглежда вероятно."

Пекин заплашва да си отмъсти за принудителното затваряне на консулството в Хюстън. Най-новите търкания между САЩ и Китай обаче имаха слабо въздействие върху пазара.

Чанг твърди, че инвеститорите трябва да обръщат още повече внимание на заплитащите се отношения между Вашингтон и Пекин. Той каза, че това е необходимо и по-важно, вместо инвеститорите да се фокусират върху това как световните пазари се възползват от масивните фискални и парични стимули. В резултат на преместването на веригите за доставки и изместване на търговските модели може да има значително влияние върху някои компании и икономики.

Дългогодишният "пазарен бик" Ед Ярдени предупреждава, че в допълнение към коронавируса, влошената връзка е една от причините той да вижда потенциала за корекция на пазара с над 20%.

В прогнозата си за втората половина на годината BlackRock заяви, че пандемията подхранва динамиката между САЩ и Китай, която вече е в ход.

"Съперничеството изглежда трябва да засегне почти всяко измерение на отношенията между САЩ и Китай - независимо от резултатите от изборите в САЩ", заявиха от фирмата. "Други страни все повече ще бъдат подтиквани да избират страна. Сривът в отношенията е фокусиран върху - но не само към технологичния сектор. Това означава, че инвеститорите се нуждаят от излагане на двата пазара, особено след като центърът на тежестта на глобалния растеж се премества в Азия."

Пазарите в по-голямата си част са отминали напрежението, но може да има периоди на безпокойство, които биха могли да създадат "черни дупки", смятат пазарните наблюдатели.

"Мисля, че трябва да върнете часовника само 12 месеца до момента, когато тези видове силно изразени търкания между САЩ и Китай, особено около ескалиращите търговски спорове, оказаха реално въздействие върху настроенията, свързани с риска", каза Майк Пайл, главен инвестиционен стратег на BlackRock.

Пайл смята, че са налице скорошни признаци за това, когато държавният секретар Майк Помпео предприе действия за определяне на статута на Хонконг като отделен от Китай и отказване визи на някои китайски граждани. Азиатските акции отговориха на това, както и на неотдавнашното съобщение на Великобритания, че ще изключи Huawei от 5G мрежата си. Великобритания последва САЩ, която се противопостави на китайския телекомуникационен гигант и ограничи достъпа до американски доставчици заради обвинения в кибер шпионаж.

За инвеститорите последиците са значителни и трябва да се вземат предвид при структурирането на портфейли.

"Мисля, че трябва да се мисли за всякакъв вид сделки. Една от важните теми е изграждането на по-балансиран набор от експозиции към двата големи двигателя на глобалния растеж", каза Пайл.

"Икономиките ще бъдат по-слабо свързани, както и финансовите пазари ще бъдат по-малко обвързани," каза той, посочвайки за пример по-високата доходност от държавния дълг на Китай, която нараства, тъй като през последните седмици ставките в САЩ се понижават.

Политиката може да вдигне напрежението

Анализаторите очакват да чуят повече антикитайска реторика с приближаването на президентските избори през ноември. Действията на администрацията на Тръмп срещу Китай също ще нарастват.

"От една страна, те искат Китай да купува селскостопански стоки, но от друга страна, е много ефективно Китай да стане целта", каза Чанг. "Ще видите и двете страни да излязат с антикитайски позиции като начин да спечелят гласове. Мисля, че има двупартиен консенсус да се затегне по-силно примката около Китай. Предполагам, че след изборите нещата ще се движат с по-бързи темпове."

Нито една от страните няма вероятност да обърне курса. На симпозиум, китайският президент Си Цзинпин обеща да продължи укрепването на вътрешния пазар на Китай, като същевременно ще го отвори допълнително за чуждестранните инвеститори. Си цитира, че Китай е "от дясната страна на историята" в постоянния си ангажимент към глобализацията и той насърчава китайските компании да разширяват операциите си в чужбина.

"Взаимното доверие е загубено. Десетилетия наред Западът продължаваше да казва, че ако търгувате повече с Китай, имате връзка с тях и те стават все повече като нас, но през последните няколко години се случи точно обратното", каза Чанг.

В крайна сметка би могло да се стигне до вреда за американските компании, но Чанг отбелязва, че засега те не са изгонени от Китай. Според анализаторите Apple може да бъде уязвима както поради приходите си в Китай, така и поради експозицията си на веригата за доставки.

"Досега Китай играеше добре с американските компании, тъй като китайското правителство е склонно да гледа на американския бизнес като на свои лобисти във Вашингтон", каза Чанг, като отбеляза, че Пекин използва стратегията си за развитие на инфраструктурата, за да придобие влияние с други страни.

Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар миналата седмица обвини американските технологични компании, че се "поддават на китайско влияние". Той каза, че технологичните компании и Холивуд са "твърде готови да си сътрудничат с Комунистическата партия на Китай". И Apple, и Cisco отрекоха конкретни твърдения на Бар.

Сред средата на юли, САЩ забрани още 11 китайски компании да купуват американска технология и други продукти без специален лиценз. САЩ заявиха, че санкционираните компании са замесени в нарушения на правата на човека, свързани с насочването на Китай към мюсюлмански уйгури в Синдзян.

11-те компании са настоящи или бивши доставчици на основни международни марки, включително Apple, Alphabet, HP, Hugo Boss и Ralph Lauren, според доклад на New York Times.

Разрушаването на американско-китайските отношения също засилва разделението по въпросите на националната сигурност. САЩ възразяват срещу твърдението на Китай за господство в Южнокитайско море, а азиатските страни, които се възползват от търговията с Китай, също гледат към САЩ като сила за балансиране.

"Ние наистина сме в началото на този етап и това ще има дълбоки последици", каза Чанг. "Увеличаването на световната търговия и превръщането на Китай в световна фабрика е многодекадна тенденция. Става въпрос за почти 20-годишна тенденция, която преминава в обрат. Това, което означава инфлация за веригите на доставките по пътя. Отдалечаването от Китай по веригата на доставки ще отнеме години, за да се реализира."

Пайл каза, че многонационалните компании вече работят за пренасочване на своите вериги за доставки от Китай и това се очаква да се разшири като тенденция.

"Това води до по-високи разходи за продадени стоки. Въпросът е дали ще се проявява в компресирани маржове на печалба или по-високи крайни цени, т.е. по-голям инфлационен риск ", каза той. "Променливата, която ще отличи компаниите е коя от тях ще има статут на "суперзвезда", което означава да има способността да предават увеличения на цените на клиентите."

"Когато двете най-големи икономики започнат да се отделят, ще има сериозно въздействие върху всички компании. Толкова многонационални компании се възползваха толкова години от прехвърлянето на производството в Китай, намаляването на разходите, повишаването на маржовете им", каза Чанг. "Когато обърнете този процес, колко щети ще бъдат нанесени?"

За американските компании, които продават стоки в Китай, можем видим затруднения с налагането на митнически тарифи или чрез създаване на противодействие срещу чуждестранни продукти в полза на местни компании. Тъй като компаниите изместват производството си, вероятно ще видим смесено въздействие върху компаниите.

Експертът по енергетика Даниел Йергин, заместник-председател на IHS Markit, заяви, че преструктурирането също ще има смесено въздействие върху страни, които могат да се окажат попаднали по средата. Той е прекарал много време в проучване на това, което нарича придвижването към нова студена война. Той и други твърдят, че може да има мултиполяризация на интересите, тъй като Европа преследва собствените си търговски стратегии.

"Много общо има с това колко важен е Китай за вашата страна. Германия ще гледа на това различно от Англия", каза той. "Китай е много важен за световната икономика. Това ще бъде сложно и ние ще открием, че светът е много по-взаимосвързан, отколкото хората осъзнават."

Инвестиране за новия световен ред

Morgan Stanley, в неотдавнашна бележка, проучи потенциалното въздействие върху 35 индустриални сектора от разединението на двете икономики.

Единадесет сектора ще почувстват най-голямата тежест от увеличените разходи и други предизвикателства за своите бизнес операциите. Те включват световни производители на автомобили и компоненти; глобален транспорт и аерокосмическо пространство; глобални капиталови стоки, американски хардуер и интернет и американски и азиатски полупроводници.

Тринадесет сектора трябва да се възползват от продължителната глобализация, включително глобални химикали, напитки и луксозни стоки. Глобалните фармацевтични продукти, биотехнологии и медицински технологии също имат полза. Щатските банки и застрахователи също са в този списък.

"Тоест, ползите от непрекъснатата глобализация - новите пазари и по-разнообразните вериги за доставки - превишават предизвикателствата", коментират анализаторите на Morgan Stanley.

Що се отнася до американските капиталови пазари, САЩ искат да разбият "неприкосновеността" на на китайските компании. От тях ще се изисква да покажат, че нямат чужда държавна собственост, и се подлагат на одити.

В същото време една от най-големите IPO за годината, финтех фирмата Ant Group, филиал на китайския гигант за електронна търговия Alibaba, планира двойното си листване изцяло в Китай, на борсите в Шанхай и Хонконг.

Наскоро Институтът Питърсън за международна икономика публикува документ, който твърди, че е безсмислено да се отписват китайските компании. Той отбеляза, че интеграцията във финансовия сектор изглежда вероятно да се увеличи, въпреки предупреждението на президента Доналд Тръмп, че "цялостното отделяне от Китай" остава политически вариант.

Американските финансови институции увеличават присъствието си в Китай, където властите разхлабват правилата за чуждата собственост. Институтът Питърсън изброява примери на американски компании, които разширяват ролята си, включително Goldman Sachs, който беше одобрен през март, за да повиши своя дял в съвместно предприятие Goldman Sachs Gao Hua Securities до 51%. Morgan Stanley също получи одобрение да увеличи участието си в своята компания за ценни книжа на Morgan Stanley Huaxin Securities, от 49% до 51%.

Има и сектори, които изобщо няма да бъдат силно засегнати от "студента война" между САЩ и Китай, като глобалният енергиен сектор и този за добиване на метали.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на световните финансови пазари.