Инвеститорите губят своя ентусиазъм за акциите от канадските банки, след като имотният пазар в страната започва да се забавя, което поставя под въпрос възможностите за растеж на институциите, пише Reuters. Обръщайки гръб на банките, инвеститорите отправят поглед към застрахователните компании.

Продажбите на жилищата в Торонто - най-големият град в Канада, се сринаха с над 40% през юли спрямо година по-рано, а цените записаха спад от почти 19% от април месец. Основна причина затова се оказаха мерките, въведени от властта заради страх от балон, които включват 15% данък за чуждестранни купувачи.

Намалението на продажбите накара инвеститорите да се притесняват за влиянието върху канадските банки. Голяма част от приходите им идват именно от жилищни заеми.

Наскоро Централната банка на Канада повиши лихвите до 0.75%, а икономистите очакват нов ръст през октомври. И въпреки че това обикновено повишава печалбата на финансовите институции, техните акции замръзнаха, представяйки се по-зле от тези на застрахователните компании.

Възможно е повишението на лихвите да забави имотния пазар още повече, предричат икономисти.