Американският долар се обезценява спрямо еврото, паунда и йената при валутната търговия в четвъртък. Инвеститорите се насочват към по-рискови активи на вълната на общия оптимизъм на пазарите.

Вниманието на търговците е насочено към действията на Джо Байдън, който пое поста президент на САЩ предишния ден. Очакванията, че новата администрацията ще засили стимулиращите мерки, повишава оптимизма относно перспективите за американската икономика, подхранвайки повишения апетит за риск и вследствие на това отслабването на долара.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,23% по време на днешната търговията. По-широкият индекс WSJ Dollar падна с 0,23%.

Общата валута днес сутринта се покачва спрямо американската до $1,2129 за едно евро в сравнение с $1,2106 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската намалява до 103,44 йени за един долар при 103,54 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британският фунт стерлинг в четвъртък нарасна с 0,19% до $1,3698 за паунд от $1,372 за паунд в предишната търговска сесия.

Инвеститорите си затварят очите за продължаващата висока честота на коронавирус, както и за проблемите с ваксинациите, надявайки се на нови стимули в САЩ, както и на допълнителни усилия на администрацията на Байдън за прилагане на ваксината за COVID-19, пише Bloomberg.

Фокусът на вниманието на търговците в четвъртък е срещата на Европейската централна банка, която вероятно ще се въздържи от коригиране на паричната политика.

През декември ЕЦБ удължи Пандемичната програма за спешни покупки (PEPP) с 9 месеца и увеличи обема й с 500 милиарда евро, до 1,85 трилиона евро, като същевременно запази ключовите лихвени ставки.

Японската централна банка запази параметрите на паричната си политика непроменени, докато влоши прогнозата за БВП за текущата фискална година 2020, завършваща през март, поради въвеждането на нови карантинни мерки в страната.