Една от най-големите платформи за търговия с криптовалута в Индия Coinsecure е станала жертва на обир.

Откраднати са около 438 биткойна на стойност около 190 млн. рупии (над 3 млн. долара) от основния портфейл на криптоборсата. Кражбата вероятно е извършена от вътрешен човек.

"Нашите средства в Bitcoin са били изложени и изглежда са били източени на адрес, който е извън нашия контрол", заявиха от компанията.

Хакери откраднаха 17% от активите на борса за bitcoin

Хакери откраднаха 17% от активите на борса за bitcoin

Кого подозират?

"Самата ни система никога не е била компрометирана или хаквана. Настоящият проблем сочи към загубите, причинени по време на упражнение за извличане на BTG (Bitcoin Gold), който да се разпространи до нашите клиенти", коментира в изявление криптоборсата.

Coinsecure увери клиентите си, че работи за възстановяване на средствата и ще компенсира загубите им.

Скандалът се разрасна, след като за кражбата бе заподозрян стратегическият директор, който е провел злополучната трасанкция.

"Нашият стратегически директор, д-р Амитаб Саксена, извличаше BTG и твърди, че средствата са изгубени по време на извличането на частните ключове", разказват от Coinsecure.

Саксена поддържа версията, че средствата са "откраднати от Bitcoin портфейла на компанията поради някаква атака".

Изпълнителният директор и основател на криптоборсата Мохит Калра не повярва на думите му и го подозира в участие в кражбата. Според него Саксена е "измислил фалшива история, за да отклони вниманието му и може да има участие в целия този инцидент".

Калра е подал жалба в полицията срещу колегата си, настоявайки да му бъде иззет паспорта, защото се съмнява, че заподозреният може да напусне страната.

Кала основава Coinsecure през 2014 г. и само той и Саксена имат частни ключове за главния портфейл на борсата.