2 важни предложения по отношения на бизнеса има в алтернативния бюджет 2007.(АБ 2007)

Първото е 10% данък печалба, което вече е възприето от правителството и второто е нулев данък за реинвестираната печалба по примера на Естония от 2000 г. Още тогава го въведе прибалтийската държава, след което чуждите инвестиции там нараснаха двойно, а следващата година - тройно, обяви днес икономическият експерт Георги Ангелов.

Разбира се това е довело до загуби от приходи през първата и втората година, но през третата е имало много по-високи приходи. Така или иначе правителството обещава вече 2 години да въведе този нулев данък за реинвестираната печалба, но все още това е само на думи, каза Ангелов.

Предложението на алтернативния бюджет е за 10% данък върху доходите и 600 лв. необлагаем минимум. В момента този данък е 20-24%, а необлагаемият минимум е 200 лв.

Предлага се осигуровките също да паднат на 10%, а максималният  осигурителен доход да е 600 лв. В момента се плащат  31 -36%, а 1400 лв. е максималният осигурителен доход.

8% да стане вноската в частните пенсионни фондове. В момента тази вноска е 4 %, а от 2007 ще стане 5. Според вносителите на алтернативния бюджет увеличението от 8% ще доведе до формирането на стабилна пенсионна система.

По отношение на приходите в алтернативния бюджет се предлага общите приходи да са 35,2% от БВП. В момента в проектобюджета на правителството те са заложени като 41,7% от БВП.

При нас намалението от около 2 млрд. 700 млн. лв. Целим тези пари да останат в джоба на данъкоплатците, уточни Георги Ангелов.

Разходите са почти колкото приходите - 35% от БВП , като в тях се включва и вноската ни в бюджета на ЕС.

При нас се върви към оптимизиране на разходите, заетите в бюджетния сектор да започнат да намаляват. В момента те са  половин милион души на издръжка на данъкоплатците.

Тази цифра е огромна при постоянно намаляващото население, заетите в бюджетния сектор да нарастват е немислимо, заяви Ангелов.

Правителството обаче планира да изхарчи за тези хора 8,2 млрд. лв.  Смятаме, че това е твърде голяма тежест при ниската ефективност на бюджетната сфера и тя трябва да се намали, казват създателите на алтернативния бюджет.

Разбира се не очакваме това да стане за една година, уточняват те. Около 30-40% е излишния състав в бюджетната сфера, но за следващата година се предвижда намаление едва с 10%.

Според икономистите това може да бъде постигнато плавно и естествено с пенсиониране, напускане и уволнения и малка част със съкращения.

Що се отнася до субсидиите те категорично трябва да бъдат намалени за губещите дейности като БДЖ и земеделието. В момента в проектобюджета 2007 на правителството за тях са предвидени 900 млн. лв. Новаторите предлагат тази цифра да падне до 550 млн.лв.

БДЖ има от години програма за преструктуриране и никога на я изпълнява. Да се приватизира, ако държавата не може да го контролира, категорични са от алтернативния бюджет. За 5 години компанията е глътнала 1 млрд. пряка + 1 млрд. косвена субсидия. Платили сме ги ние данъкоплатците и ще трябва да плащаме още за изключително некачествена услуга.

Предвидени са повече разходи за социално осигуряване в алтернативен бюджет 2007. Залага се 20% ръст на пенсиите.

Резервът - това са пари, които правителството си слага, за да харчи, без контрола на НС, твърдят специалистите от АБ 2007. Това обаче води до непрозрачност, големи свободни средства, които правителството може да управлява без контрол, което пък води до корупция.

6 млрд. фискален резерв по сметка в БНБ има правителството. Има още активи за приватизация, 40% от активите са все още държавна собственост. Ако бъдат продадени, ще дойдат около 5-6 млрд. приходи, смятат от АБ 2007.

Този фискален резерв + приходи от приватизация, могат да отидат за плащането на част от външния дълг на страната, откъдето пък ще спестим от лихви.

Няма нужда от повече от 0,2% излишък в бюджета, твърдят икономистите от алтернативния вариант.