Британският фунт стерлинг в петък се покачва спрямо долара, след като стойността му спадаше три последователни сесии на валутна търговия.

Днес се наблюдава позитивен корекционен ръст на паунда в очакване на политически новини от Обединеното кралство. В четвъртък правителството, както се предполагаше, внесе в парламента законопроекта за Brexit, който ще започне да се разглежда още този петък. В документа се появи клауза, според която законодателно се забранява отлагането на края на преходния период за напускането на ЕС за по късна дата от края на 2020 година. Окончателното споразумение за Brexit ще бъде прието през януари, за да може Великобритания да напусне ЕС навреме - 31 януари.

В Обединеното кралство миналата седмица се проведоха общи избори, които управляващата Консервативна партия убедително спечели.

"Пазарът винаги е бил малко наивен, че победата на торите в изборите ще разсее мъглата около Brexit", коментира ситуацията пред агенция Ройтерс Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank.

След заседанието си в четвъртък Банката на Англия запази основния лихвен процент от 0,75%. Британският паричен регулатор също така остави непроменен обемът на програмата за закупуване на държавни облигации в размер на 435 милиарда лири (541,5 милиарда долара) и корпоративни облигации на 10 милиарда лири. Всички решения на банката съвпаднаха с пазарните очаквания.

Днес сутринта фунтът стерлинги поскъпва спрямо американската валута до $1,3022 за паунд в сравнение с $13007 за паунд в края на търговията в четвъртък и спрямо европейската валута до 1,1708 евро за паунд при 1,1698 евро за паунд вчера.

Общата валута се понижава спрямо американската до 1,1117 долара за евро от предишното затваряне на 1,1122 долара за евро.

Днес на пазара за един долар дават 109,31 йени в сравнение с 109,37 йена при затваряне на търговията в четвъртък.

Стойността на златото спада в петък след американските изявления, които намалиха опасенията за перспективите пред търговските отношения между САЩ и Китай.

Днес сутринта цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк спадна с 1,35 долара, или 0,09%, до $ 1483,05 за тройунция. Мартенските Фючърси за сребро поевтиняха с 0,22% до $ 17,117 за унция.

Търсенето на безопасни активи като златото намалява, след като министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в четвъртък, че първата фаза на търговското споразумение между САЩ и Китай може да бъде подписана в началото на януари. Това изявление дойде след като САЩ и Китай обявиха миналата седмица, че са постигнали споразумение за първата част от търговската сделка, съгласно която Пекин обеща да увеличи покупките на американски продукти и услуги. Освен това на този етап страните отказаха да въведат допълнителни мита, докато въведените по-рано тарифи остават в сила.

Сега, както отбелязват анализаторите, инвеститорите искат повече подробности. "Пазарът замръзна в очакване на следващия импулс", коментира пред Ройтерс Дейвид Мегер, директор на търговията с метали в High Ridge Futures.