В хода на валутната търговия в петък американският долар поскъпва относително спрямо еврото и йената, но поевтинява по отношение на фунта стерлинг. Бритнската валута поскъпва в очакване на пробив в преговорите между Лондон и Брюксел за Brexit.

Днес сутринта паундът поскъпва спрямо долара до $1,3514 в сравнение с $1,3474 в края на вчерашната търговия.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей в петък отново ще пристигне в Брюксел за разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Въпросът за статута на ирландски-британска граница след Brexit стана препъни камъка в първия етап на проговорите за условията по напускането на ЕС от Великобритания.

Вече излезе новината, че Великобритания и Европейският съюз постигнаха "задоволителен напредък" по споразумението за "развода" във връзка с Брекзит, проправяйки пътя двете страни да преминат към следващия етап от преговорите. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Той уточни, че е бил постигнат компромис след тежки преговори, което ще позволи разширяване на преговорите за Брекзит и придвижването им към втората фаза, като бъдат включени въпроси за бъдещето на търговските отношения между двете страни.

Общата валута днес поевтинява спрямо долара до $1,1760 в сравнение с курса $1,1773 при закриване на търговията в четвъртък.

Доларът поскъпва и спрямо японската валута до 113,42 йени за един долар при 113,09 йени преди това.

Конгресът на САЩ в четвъртък прие резолюция за временно продължаване на финансирането на правителството до 22 декември, с което сложи край на опасенията за блокиране работата на американската изпълнителна власт.

Поддръжка за долара даде и информацията, че президентът Доналд Тръмп има намерение през януари да обнародва предложенията си за инвестиции в областта на инфраструктурата.