Щатският долар леко поевтинява спрямо британската лира стерлинг, но укрепва по отношение на еврото и японската йената при валутната търговия в понеделник.

Доларът остава близо до върховите си стойности спрямо основните валути, тъй като пазарът вече е настроен с очакванията за рязко затягане на паричната политика от Федералната резервна система, твърдят експертите.

Те прогнозират, че доларът ще се консолидира спрямо еврото и паунда тази седмица и ще отслабне спрямо валутите на азиатските страни, както и по отношение на т.нар. "ресурсни" валути.

Фокусът на търговците тази седмица е протоколът от заседанието на Федералния резерв на 15-16 март, след което централната банка на САЩ реши да повиши основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта.

Точковият график, публикуван в края на мартенското заседание (графика, която отразява индивидуалните очаквания на членовете на борда на управителите на Фед и ръководителите на Федералните резервни банки относно лихвените проценти) показва, че повечето лидери очакват още шест повишения на лихвите с по 0,25 процентни пункта през текущата година.

Към 10:12 ч.българско време обменният курс на общата европейска валута спрямо американската се понижава с 0,11% - до 1,1036 долара заедно евро в сравнение с 1,1043 долара за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг поскъпва в същото време с 0,13% до $1,3130 за паунд в сравнение с $1,3114 за паунд при закриване на търговията в петък.

Цената на американската валута спрямо японската се повишава с 0,13% - до 122,68 йени за долар срещу 122,52 йени за долар в края на предходната борсова сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинг и шведската крона), днес спадна с 0,06%, а по-широкият индекс на долара WSJ - с 0,02%.