В края на годината ситуацията на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа ще бъде на двата полюса, тъй като вероятно ще видим както сериозна експанзия, така и загуба на доверие от страна на инвеститорите. Освен външните фактори, които променят пазарите, още една съществена причина оказва влияние върху тях - правната рамка MiFID II, влязла в сила през 2018 г.

Припокриват ли се очакванията и реалността година след въвеждането на финансовата регулация, която трябваше да възстанови стабилността в индустрията? Именно на MiFiD II и регионалните капиталови пазари ще бъде посветена част от програмата по време на предстоящия Investor Finance Forum, който ще се проведе на 30 ноември в София.

Няколко примера

Въпреки че украинският капиталов пазар е сред най-растящите през цялата 2018 г. с напредък от 80% за изминалите десет месеца, ликвидността и цялостната му инфраструктура са силно влошени.

По данни на Международния валутен фонд от пролетта на миналата година, икономиката в Украйна показва признаци на възстановяване и бъдещ растеж. През 2017 г. борсата там се представи най-добре в света с ръст от цели 80%. Неясен обаче остава произходът му.

"Силният ръст на местния индекс дори не е ясно откъде идва, имайки предвид представянето на настоящите му компоненти - едва 7 на брой, а обемите и free float-ът са изключително ниски", коментира за Invetsor.bg Надя Неделчева, ръководител на отдел "Управление на портфейли и анализи" в Карол Капитал Мениджмънт.

Сигнал за разклатеното доверие на инвеститорите пък са резките промени в настроенията на турския пазар. Основният показател там отбелязва загуба с 22% за последните десет месеца, а само през октомври индексът ISE 100 в Турция е намалял с 9,76%. Очаква се инфлацията да остане висока, а обемът на продажбите на дребно в страната през септември отбеляза спад, невиждан през последната година и половина.

Кои са печелившите и кои са губещите от въвеждането на MiFiD II - отговор на този въпрос очаквайте на 30 ноември по време на Investor Finance Forum, където ще бъде представен и целият анализ на д-р Магдалена Ивановa - forex редактор в Investor.bg, за състоянието на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа и резултата от MiFiD II върху развитието им.

Снимка 391764

Money.bg е медиен партньор на събитието.