Цените на петрола се задържаха в сряда, заради очакванията за натиск върху търговията, щом санкциите на САЩ срещу Иран влязат в сила, въпреки че силният долар и покачването на доставките на суров петрол в САЩ ограничиха печалбите, пише Reuters.

Фючърсите на суров петрол "Брент" се търгуваха на 84.86 долара за барел, покачвайки се с 6 цента от последното им затваряне. Тези на американския лек суров петрол се повишиха само с 1 цент до 75.24 долара за барел.

Търговците заявиха, че световните пазари на петрол остават напрегнати поради влизащите в сила санкции на САЩ срещу иранския износ на петрол, които стартират от 4 ноември.

"Брент" и американският петрол по-рано тази седмица достигнаха високите нива, наблюдавани за последно през ноември 2014 г., а двата основни вида петрол се покачиха съответно с около 20 и 17% от средата на август.

Въпреки това търговците твърдят, че цените са задържани от силния долар, който прави вносът на петрол по-скъп за страните, използващи други валути на вътрешния си пазар, както и заради повишаващото се предлагане в САЩ.

Запасите на суров петрол за търговия в САЩ нараснаха с 907 000 барела през седмицата до 28 септември до 400.9 млн. барела, съобщи частният Американски петролен институт. Суровият петрол за преработване спадна със 158 000 барела на ден, по данни на института.

Според търговците нарастващите запаси се дължат отчасти на непрекъснатото увеличение на производството на суров петрол в САЩ, което е скочило с 1/3 от средата на 2016 г. до рекордните 11.1 млн. барела.

"Очакваме производството на суров петрол в САЩ да приключи годината на ниво от 11.3 млн. барела", предвиждат от Barclays.

Това означава, че САЩ предизвикват Русия като най-големия производител на суров петрол в света.

По отношение на търсенето, потреблението на гориво е силно, нараствайки особено бързо в развиващите се икономики в Азия.

Въпреки това високите цени на суровия петрол, съчетани с широко разпространената слабост на валутните пазари, застрашават растежа.

"Цените на петрола се покачват до високи нива, докато валутите на развиващите се пазари достигат рекордно ниски нива, което ще бъде сигнал към членовете на ОПЕК, че търсенето може да е изложено на риск от рязка корекция", заяви банката Emirates NBD.