Цената на петрола от сорта Брент се задържа високо в сряда, близо до двугодишния връх. Тази сутрин фючърсите се търгуваха за около 61.15 долара за барел, повишение от 0.34% или 21 цента от вчера.

Американският еквивалент West Texas Intermediate (TWI) също покачи цената си, като сутринта се търгуваше за 54.65 долара за барела - повишение от 27 цента или 0.5%. И двата сорта повишават цената си с по над 30 процента за най-ниските си стойности през юни.

Цените остават високи, след като страните от ОПЕК, както и Русия, започнаха да изпълняват по-стриктно споразумението за намаляване на добива. Именно нива от около 60 долара за барел бе целта на картела и по-специално на Саудитска Арабия.

През октомври добивът на страните от ОПЕК намаля с 80 000 барела дневно до общо 32.78 милиона барела. Така страните изпълняват споразумението на 92%, повишение от септемврийските 86 процента. Русия също намали добива с около 300 000 барела дневно под нивата от миналата година, когато те бяха 11.247 милиона барела.

Данни от търговията показват изпреварващо предлагането търсене през последните тримесечия, което доведе до намаляване на резервите.

На този етап петролните котировки се поддържат на относително високи нива заради перспективата споразумението за съкращаване на добива между ОПЕК и страни извън картела да се продължи до края на 2018 година. В този дух се изказват най-големите производители и износители на суровината - Саудитска Арабия и Русия.

Следващото заседание на ОПЕК, на което ще се обсъдят резултатите от пакта за съкращаване на добива и понататъшната политика в това отношение е на 30 ноември във Виена.