Бюджет на икономическия растеж - така финансовият министър Асен Василев представи финансовата рамка на проектобюджета за 2022 г., който ще влезе в сила от 1 април.

Заложените приходи в проекта за държавен бюджет за 2022 година са 57,25 млрд. лева, а разходите - за 63,15 млрд. лева. Предвижда се дефицит от 5,9 млрд. лева, или 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), като в тази сума са включени и Covid мерките. Това са едни от основните параметри в представения днес от вицепремиера и министър на финансите проектобюджет за 2022 година.

Новият държавен дълг, който правителството може да тегли през нестоящата година, се предвижда да бъде до над 7 милиарда лева. С три милиарда от тях обаче, ще бъдат рефинансирани стари задължения.

Увеличават се средствата за редица сектори, като за целта ще се предвидят и инвестиции в хора, заяви Василев.

"С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира", каза финансовият министър.

"Бюджет 2022 г. има три основни акцента - нарастване на капиталовите инвестиции не само със средства от ЕС, а и от националния бюджет. Ще има значително нарастване на инвестициите в хора, защото това е "ключа" към икономическия растеж дългосрочно, както и към социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани", заяви министър Василев.

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева, потвърди вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. До тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, каза още Асен Василев.

Максималния осигурителен доход се вдига от 3000 лв. на 3400 лева. В тази връзка Василев коментира, че "максималният осигурителен доход, както и минималната заплата, трябва да се движат в тандем със средната работна заплата".