Безкрайното и дълго говорене понякога с неясни намеци, с желание да се използва ситуацията в интерес на отделни партийни групи и формирования е изключително вредно за развитието на България. Интересът на гражданите изисква да има по-малко шум по отношение на банки, финанси, финансова стабилност, дефицити и дълг, пише в коментара си за БГНЕС  проф. Христина Вучева.

Това не са неща, които всеки разбира. Но как хората могат да отсеят кои са тези, които казват истината и защитават обществения интерес? Изследвания в САЩ на известни социолози и политолози от 70-те години на миналия век показват, че най-близко до обществения интерес не са нито партиите, нито дори синдикалните или някакви други професионални организации. Най-близко до обществения интерес са хората, които са окичили имената си с научни титли. Това важи за развития западен свят, но не съм сигурна, доколко е вярно и за нас. Но ако изходим от тази позиция, тогава най-близко до обществения интерес на хората са учените. На тях трябва да се вярва, но това ги задължава те да говорят истината.

Като човек ангажиран с научни изследвания дълги години, искам да кажа следното: България в момента не се намира в тази ситуация, в която г-н Борисов я представя или някои други. Тя не беше и в такава ситуация и през 2009 г., когато г-н Борисов взе властта и отново говореше, че всички сме загинали и трябва той да ни спасява. Кризата тогава дойде у нас по-късно, с един лаг от време 2010-2011 г., а в 2009 състоянието беше сравнително добро. Сега е същото - състоянието никак не е лошо. Достатъчно е да погледнем заключенията на мисията на Международния валутен фонд, която приключи преди няколко дни. Заключението е, че България има със сигурност очаквания за макар и неголям, но растеж до края на 2014. Това е много важно в съвременните условия. Другите заключения са, че България има стабилни финанси, имаме един от най-ниските държавни дългове и тя трябва да продължи да полага грижи за опазването на тази финансова стабилност.

В този контекст говоренето срещу банки е изключително вредно и неползотворно. Обръщам се към българските граждани да не се поддават на такива внушения, да не правят някакви резки движения и да не се плашат. В действителност ако всички сме уверени, че спасението е в нашите ръце, тогава нищо лошо няма да се случи с България.

Трябва да се намалят децибелите на говорене за финансовото състояние на страната. Нека политиците си намерят друга тема и да не се занимават с дефицити и държавен дълг, защото нито дефицитът е извън това, което вече е прието в закона - всичко върви засега в нормални граници, нито държавният дълг е над това, което е прието в закона.

Всичко е в нормалните граници. Нека си намерят друга тема. Нямам нищо против да водят някакви дискусии, да доказват кой е по-добър и кой има повече нужда от подкрепа и т.н.
Ужасно неточно и неприятно е да се говори за "гръцки сценарий". Ужасно некоректно е да се говори, че в България отново щяла да се повтори ситуацията от 1996-1997 Няма нищо общо. Днес условията са коренно различни. Факторите са съвсем различни. Подобни твърдения са близки до лъжата.

Разбира се трябва да се продължи с политиката, която имаме досега: пестеливо да се изразходват бюджетните средства, да се направи всичко възможно да няма нарушения при усвояването на парите по европейските програми и да се спазват изискванията. Но не да се говори за катастрофа и някакви заплахи, от които след това някой ще ни спасява.

Професор Христина Вучева, икономист и дългогодишен преподавател в УНСС. Тя е бивш министър на финансите и вицепремиер в първото служебно правителство с премиер Ренета Инджова /1994-1995/.