Вчера българско време Федералният резерв представи дискусията, водена от Федералния комитет за откритите пазари на последната му среща. Сред тях е прогнозата, че брутният вътрешен продукт на страната, който през второто тримесечие се срина с почти 33%, ще продължи да изпитва тежки последици от коронавируса, особено на фона на нарастването на болните.

Освен това централна банка ще запази основния си лихвен процент без промяна - в интервала между 0 и 0,25%, а председателят на институцията Джеръм Пауъл изтъкна, че със сигурност ще са необходими повече стимули за икономиката. Неговото изказване идва в контекста на изстрелването на публичния дълг на САЩ, който достигна впечатляващите 26,6 трлн. долара, малко над 3 трлн. долара от които бяха добавени към него само от началото на годината.

"Продължаващата криза в публичното здравеопазване ще окаже тежък натиск върху икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и поражда значителни рискове за икономическата прогноза в средносрочен план", коментираха от комитета.

Същевременно някой членове на Федералния комитет за отворените пазари посочиха, че се безпокоят за стабилността на банковата система в САЩ изобщо. Въпреки че централната банка неведнъж изтъкна, че тя като цяло е в добро състояние, членовете на комитета ѝ се безпокоят за трайните ефекти от продължаващия коронавирус.

Изявленията от дискусията на ръководното тяло на Федералния резерв оказаха негативен ефект върху борсите, водещите от които, с изключение на съставния индекс на Нюйоркската фондова борса, който остана без промяна, регистрираха спадове.

В процентно изражение най-тежък беше ударът върху технологичния индекс Nasdaq, който се сви с 0,57% до 11146,46 пункта. Все пак за последната година той остава най-големият печеливш, като растежът му е от цели 40%.

При индустриалния Dow Jones понижението достигна 200 пункта, преди индексът да се посъвземе и да спадне с 85,19 към края на деня. Това е загуба на 0,31% от стойността му. S&P 500 спадна с 0,44% до 3374,85 пункта, но и двата също са положителни както на месечна, така и на годишна база.

В Европа фондовите борси затвориха неуверено на зелено, като покачването им беше под 1% при водещите индекси. За сметка на това, с изключение на DAX, те все още не са се възстановили до позициите си от преди една година.