Притиснат от все по-всеобхватните американски санкции, руският президент Владимир Путин заявяваше многократно през годините, а го повтори и тази седмица, че иска да се освободи от доларите. Но централната банка прави точно обратното, пише Bloomberg.

В коментара си пред депутати във вторник Путин заяви, че е нужна "почивка" от щатската валута, за да се повиши "икономическият суверенитет" на Русия, особено в светлината на скорошните рестрикции в търговията, които той нарича "политически мотивирани".

"Целият свят вижда, че монополът на долара е рисков и опасен за много", каза държавният глава. "Резервите ни от злато и валута се диверсифицират и ще продължим да го правим".

Числата обаче разказват друга история. Според последните данни на централната банка, делът на зелената валута в резервите се е покачила до почти 46 процента през 2017 година от малко над 40% през предходната. Междувременно, резервите в евро са се сринали до почти 22% от над 32% през 2016 година и рекордните 43,8 процента през 2009 година. Зад думите на Путин през годините, в които се оплакваше от "монопола на долара", няма много действия.

Разбира се, трябва да погледнем към опита на Иран, която не постави особено вдъхновяващ прецедент. Въпреки че намали рязко използването на долари и вече приема плащания за по-голямата част от продадения петрол в евро, това не ѝ носи особено голяма защита, след като Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка.

Що се отнася до диверсифицирането на резервите, през последните години централната банка добави юани, както и канадски и австралийски долари, които към края на м.г. съставляват общо 7%.