През първото полугодие консолидираният бюджет на Румъния излезе на дефицит от 4,17%, сочат последните данни на местното финансово министерство, предаде Seenews. Това е над два пъти по-голяма "дупка" от същия период на миналата година, когато дефицитът беше в размер на 1,94%. Прогнозираният дефицит за цялата 2020 г. е от 6,7%, след като той възлизаше на 4,6% от БВП през 2019 г.

Може да се окаже обаче, че реално дефицитът е още по-голям, защото размерът от 4,17% е в сравнение с прогнозния брутен вътрешен продукт, а ако има едно нещо, което текущата криза ни показа, това е, че ударът върху икономиките е по-голям, отколкото предварително се очаква.

Разбивката на разходите показва, че дефицитът е генериран от харчовете на правителството срещу коронавируса и за мерките, причинени от замразяването на икономиката. Разбира се, това не е изненадващо и се наблюдава по целия свят. Конкретно в Румъния мерките възлизат на 5,86 млрд. леи (2,334 млрд. лева).

Румъния получава почти три пъти повече средства от България по новата европейска рамка

Румъния получава почти три пъти повече средства от България по новата европейска рамка

След като пакетът бъде одобрен от Европейския парламент, страните трябва да изготвят план за похарчването на средствата

Същевременно постъпленията в хазната между март и май се сриват, също заради мерките на властите и понижаването на приходите на бизнесите, въпреки ускореното възстановяване на ДДС за фирмите в страната. Така консолидираният бюджетен дефицит достигна 45,17 млрд. леи (8,2 млрд. евро или 18,068 млрд. лева) към края на юни, а понижението на постъпленията е от 1,6% на годишна основа до 146,2 млрд. леи. Разходите растат с почти 14% до 191,43 млрд. леи.

Спадът на ДДС от 15,8% на годишна основа все пак не можа да доведе до понижено събиране на данъци за целия шестмесечен период обаче и те растат с 10,4% на годишна основа. Приходите от осигуровки са почти без промяна, като се покачват маргинално - с 0,04% спрямо първото полугодие на миналата година.

През периода инвестициите направо се изстрелват, отбелязвайки ръст от 30,8% на годишна основа, въпреки затварянето на икономиката, като техният размер възлиза на 16,12 млрд. леи.

Румъния ще инвестира до €9 милиарда в модернизация на АЕЦ "Черна вода"

Румъния ще инвестира до €9 милиарда в модернизация на АЕЦ "Черна вода"

Ще бъдат изградени блокове 3 и 4 до 2030 година