Руските банки започнаха масово да повишават доходността по депозити на населението и спестовни сметки, съобщава ТАСС, по данни от маркетинговата агенция Marcs. "Двигател" на лихвите по влогове е станало вдигането на основната лихва от Централната банка на Русия, уточняват анализатори.

От маркетинговата агенция съобщават, че по информация от няколко крупни банки, максималната лихва по депозитите в рубли може да надмине 7%, но при определени условия. По-конкретно, банки са съобщили за вдигане на лихвите по депозити на населението в рамките на 0,2-1,5 процентни пункта.

Основана лихва беше повишена от Централната банка на Русия на 6,75% преди близо месец, като се дадоха сигнали от управителя на банката Елвира Набиулина за възможно ново повишение в бъдеще.

По данни на ЦБ на Русия, имайки предвид лихвите по депозити на 10-те банки в Русия с най-голям обем депозити на граждани в рубли, средната максимална лихва за третото тримесечие на годината е била 6,33%, спрямо 6,15% за второто тримесечие.

Страната с най-ниската основна лихва в света може да я повиши още повече

Страната с най-ниската основна лихва в света може да я повиши още повече

През следващата седмица предстои заседание на централната банка

Според експерти, лихвите по влогове на граждани ще продължат да растат до края на годината. Финансови анализатори прогнозират, че основната лихва в Русия в края на годината ще стигне поне 7,25%. В тази връзка, средната максимална лихва по влогове на населението при банките от Топ 10 при депозитите в рубли ще се покачи до 6,8-7% за четвъртото тримесечие на годината.

Освен това финансови анализатори са пресметнали, че при годишна инфлация в Русия от над 7%, реалната доходност на повечето банкови влогове при текущите условия е отрицателна или близка до нулата. Предполага се, че на този фон повечето граждани, поне в близко бъдеще, ще предпочитат да харчат пари, а не да спестяват. Така че до края на година общият обем на спестявания на населението в банки ще се увеличи максимум с 2-3%, независимо от вдигането на лихвите по влогове.