В малко селце край Москва е в ход тиха революция. Земеделските стопани и малките предприятия около Колионово, разположено на 125 км югоизточно от столицата, зарязват рублата и преминават към криптовалута - колион - за да плащат за местната търговия.

Фермерът, превърнал се в банкер, Михаил Шляпников е пионерът в тази насока. Диагностициран с рак преди десетилетие, той се оттегля от града с цел да съживи едно умиращо село, разказва CNN.

Пет години по-късно Шляпников се нуждае от средства, за да разшири своя разсадник, но среща пречка, пред която са изправени множество малки руски фирми: банките предлагат да му отпуснат пари, но с високата лихва от 12%.

Шляпников с хартиените колиони

Източник: politicalhotwire.com

Шляпников с хартиените колиони

"Не исках да се задуша и да бъда роб на банките", споделя фермерът, слагайки ръка на гърлото си. "Значи трябваше да си измисля собствени пари. И го направих. Аз съм си собствена банка, правителство, регулатор", разказва той.

Земеделецът започва да издава хартиени колиони през 2014 г., но те са забранени от руски съд през 2015 г. Тогава той започва да работи върху създаването на криптовалута и през април 2017 г. набира 500 000 долара в първоначално монетно предлагане.

За разлика от Bitcoin, криптовалутата на Шляпников не може да бъде добивана с помощта на компютър. Дигиталните монети могат да бъдат закупени с помощта на редица други криптовалути или получени чрез процес, наречен "оран" - подпомагане на жителите на Колионово със селскостопански и строителни дейности.

Фермерът и неговата валута правят известно малкото селце Колионово

Източник: CoinPath

Фермерът и неговата валута правят известно малкото селце Колионово

Това променя начина, по който хората правят бизнес в селото.

Шляпников, който се определя като агро-анархист и организира сбирки във възхвала на Карл Маркс, използва валутата, за да подкрепя т. нар. "Екосистема на Колионово".

Той убеждава стотина фермери и доставчици в съседните села да използват колиони за местна търговия, което превръща хартиените пари в рядкост в общността.

Така изглеждат хартиените колиони

Източник: Wikimedia

Така изглеждат хартиените колиони

"Сега имаме около 2 млн. долара в колиони, защото стойността им скочи след първоначалното монетно предлагане", казва фермерът. Валутата е подкрепена от резерв от 500 биткойна (струващи около 3.82 млн. долара по актуални цени). "По този начин можем да привлечем истински пари в бизнеса и да свържем криптовалутата с реалната икономика", посочва той.

Руската икономика се върна към растежа, след като беше засегната от западните санкции и резкия спад в цените на петрола - шокове, заради които рублата изгуби половината от стойността си от 2014 г. насам.

Сега Шляпников и други ентусиасти смятат, че криптовалутата е начин да се изолират от руската финансова система.

Разцвет във враждебна среда

Снимка 361100

Източник: iStock

Виртуалните валути се развиха в Русия, благодарение на доброто научно и техническо образование и едни от най-евтините цени на електроенергията в Европа, необходима за захранване сървърите, които добиват криптовалути.

Само през миналата година Русия имаше няколко блокчейн проекта, които привлякоха големи фондове, а най-голямото монетно предлагане беше платформата за игри MobileGo, която събра 53 млн. долара.

Но криптовалутите в страната все още са в зората си и правната среда се променя. Ресторантите и магазините бързо забелязаха тенденцията и позволиха на клиентите да плащат с Bitcoin, макар че собствениците трябва да извършват огледални сделки в рубли, за да избегнат нарушаването на закона.

Русия забранява Bitcoin

Още една голяма икономика забранява Bitcoin

Използването им води до неоправдано високи рискове

Нарастващата индустрия очаква регулации, които президентът Владимир Путин разпореди на Министерството на финансите да представи до юли.

Първите проектомерки предполагат, че рублата ще остане единствената законна форма за плащане, но първоначалните предлагания на монети и "копаенето" ще получат известна правна защита.

Путин заяви по-рано тази година, че иска Русия да стане по-отворена към иновациите, предупреждавайки, че "онези, които управляват технологичната вълна, ще се развиват, а другите ще се удавят".

Путин се интересува от една криптовалута, която не е биткойн

Любимата криптовалута на Путин не е биткойн

Основният конкурент набира скорост

Но руският президент изрази и опасения, че криптовалутите могат да бъдат използвани от престъпници, така че остава въпросът колко толерантни ще бъдат руските власти към подобни експерименти.

"За да продължим напред, трябва да разширим пространството за свобода, да бъдем държава отворена към света, към нови идеи и инициативи... да премахнем всичко, което пречи на нашите хора да разкрият пълния си потенциал", каза Путин през март.

Шляпников има по-скромни цели. Той смята, че криптовалутите могат да бъдат начин за малки и отдалечени предприятия да оцеляват независимо от Москва.

"Не искам да се разширявам, защото това ще донесе задължения, за които не съм готов. Не съм готов да спасявам света или дори Русия, искам да се чувствам комфортно и искам да споделя този комфорт с общността", споделя фермерът.