Акциите на Saudi Aramco паднаха до най-ниското си ниво от рекордния борсов дебют на саудитската компания, след като инвеститорите започнаха да се готвят за потенциален отговор от страна на Иран срещу убийството на най-силния генерал миналата седмица, пише CNN.

Акциите поевтиняха с грубо 2% след убийството на генерал Касем Солеймани. Това се случва въпреки поскъпването на петрола с близо 6% до около $70. По-високата цена на "черното злато" би повишила приходите и печалбата на най-скъпата компания в света.

От пика на 16 декември м.г. - седмица след начало на търговията, общият спад достигна 10%, което е равнява на над $200 милиарда от пазарната капитализация.

Инвеститорите се притесняват, че Иран, която смята Саудитска Арабия за един от най-големите си регионални врагове, може да се насочи към производствените съоръжения или компютърните мрежи на Saudi Aramco.

Убийството на Солеймани създава "неясни геополитически рискове", които ще намалят апетита на чуждестранните инвеститори към Саудитска Арабия, смята Хаснаин Малик, директор в инвестиционната банка Tellimer, базирана в Дубай.

Експертите казват, че един начин Иран да отговори на атаката е чрез кибератаки. Страната има силни кибервъзможности и вече е свързвана с атаки срещу банки като JPMorgan Chase, Bank of America и Wells Fargo. Друг риск е физическата инфраструктура. САЩ обвиниха именно Иран за атаката през септември, която за кратко извади от строя половината производство на кралството.