През миналата седмица от държавната петролна компания на Саудитска Арабия, която е най-големямата в глобален мащаб, обявиха, че планират да организират първично публично предлагане (IPO) на свои акции. Тези планове бяха потвърдени и от принц Мохамед бин Салман в интервю за Economist.

Тази новина обаче беше посрещната с недоверие във финансовата сфера. Настроението на пазарите беше потвърдено пред Bloomberg от редица банкери, които имат бизнес в Средния Изток.

Основна причина за недоверието от страна на експертите е това, че никой не знае размера на капитала на Aramco. Според тях възможността за IPO в миналото винаги е била обсъждана по-скоро като шега. В случай, че все пак то стане реалност, специалистите са на мнение, че ще бъде пуснат малък пакет от акциите на компанията.

Някои анализатори изчисляват, че Aramco може да възлиза на сума между 1 и 10 трилиона долара. В случай че капиталът на дружеството е по-скоро в горната граница, това означава, че саудитската компания е най-скъпата в света, изчислява Джейсън Търви от фирмата за изследвания Capital Economics.

В такъв случай, ако Aramco излезе на фондовия пазар, това ще бъде най-голямото първично предлагане на акции в петролната индустрия, след излизането на руската „Роснефт” на борсата преди повече от десетилетие. Тогава компанията успя да набере капитал от над 10 милиарда долара.

Дори саудитската държавна компания да пусне малък пакет акции за продажба, IPO-то й може да задмине и да остане на сериозно разстояние от това на китайската онлайн компания Alibaba. Към момента първичното предлагане на акции на интернет фирмата достигна рекордните въобще в историята на фондовия пазар 25 милиарда долара.

И все пак редица финансисти смятат, че е малко вероятно Aramco да премине към тази стъпка. Причината е, че ако това бъде направено, властите в Саудитска Арабия ще трябва да дадат на инвеститорите подробна информация за резервите и производствения капацитет на компанията, която в момента се пази в тайна.