Борсовата котировка на златото се понижи под 1870 долара за тройунция в понеделник сутринта, слизайки от едномесечния си най-висок ценови връх по-рано по време на сесията, тъй като "горещите" данни за инфлацията в САЩ повишиха доходността на долара и държавните облигации и намалиха търсенето жълтите кюлчета като защитен актив.

Към 10:30 часа българско време цената на златото на борсата в Ню Йорк бе 1862,80 долара за тройунция - понижение от 8,70 долара или 0,46%. На спот пазара една унция от скъпоценния метал се продава по 1862,18 долара (спад от 8,78 долара на унция), а среброто върви по 21,55 долара за унция, информира Reuters.

Потребителските цени (индексът СPI) в САЩ неочаквано се ускориха до нов 40-годишен връх от 8,6% през май, повишавайки вероятността Федералният резерв да продължи да повишава лихвите си с 50 базисни пункта до септември, за да се бори с инфлацията.

Междувременно златото за кратко се прекъсна низходящото си ценово движение от последните седмици спрямо долара в петък, тъй като нежеланието да се рискува доминираше пазарите на фона на опасенията за потенциален удар върху американската икономика от агресивно затягане на паричната политика. Данните за СPI послужиха като сигнал за събуждане на финансовите пазари, че инфлацията остава стабилно висока и има реални рискове да върви още нагоре.