Краят на германската антиинфлационна мярка "билет за обществен транспорт за 9 евро" т.нар.  9-Euro-Ticket настъпи тази седмица. Изключително евтиният пропуск даваше на пътниците право да използват неограничен брой пъти местни и регионални превозни средства за периода между юни и август. С билета за 9 евро на месец можеше да се ползват всички обществени превозни средства - автобуси, трамваи, метро и регионални влакове. В резултат бяха закупени колосалните 52 милиона билета за три месеца.

Офертата изтече в сряда. Но от Асоциацията на германските транспортни компании призоваха правителството да я продължи или да измисли алтернатива.

Шефът на "Луфтханза": Най-скъпият билет на авиокомпанията е 24 000 долара - от Сан Франциско до Франкфурт

Шефът на "Луфтханза": Най-скъпият билет на авиокомпанията е 24 000 долара - ето по коя дестинация

Deutsche Lufthansa постига много високи финансови резултати, особено по маршрути до и от Северна Америка

"Ако приемаме транспортния преход и изменението на климата сериозно, трябва да действаме сега", каза изпълнителният директор на Асоциацията Оливър Волф, цитиран от Euronews.

"Билетът беше много успешен и си струва да помислим дали да не го продължим."

От Асоциацията изчисляват, че около 1,8 милиона тона CO2 са били спестени по време на периода на офертата - намаление, еквивалентно на засаждане на 90 милиона дървета.

Припомняме, че през май Deutsche Bahn - железопътният орган на Германия - въведе силно субсидиран пропуск, за да помогне на хората да се справят с нарастващата инфлация и да насърчи устойчивото пътуване.

Билетът от 9 евро стана изключително популярен

В допълнение към продажбата на индивидуални билети, 10 милиона души със съществуващи транспортни карти получиха възстановяване на разликата между обичайната им цена и билета от девет евро.

Според седмични проучвания на Deutsche Bahn и Асоциацията на германските транспортни компании сред 6000 потребители на обществения транспорт, картите са насърчили всеки пети човек да премине към обществен транспорт - това се случва за първи път. Изследователите изчисляват, че 10 процента от пътуванията, извършени с влак, иначе биха били извършени с кола.

300 евро еднократна помощ, данъчни облекчения и още: как Германия помага на гражданите в кризата

300 евро еднократна помощ, данъчни облекчения и още: как Германия помага на гражданите в кризата

В края на август в Германия отпада т.нар. билет за 9 евро.

Други проучвания показват, че автомобилният транспорт не е намалял значително.

Анализ на Техническия университет в Мюнхен показа, че докато 35 процента от 1000 души се качват на автобус или влак по-често, само три процента използват собственото си превозно средство по-рядко.

Въпреки това ръководителят на изследването Клаус Богенбергер е на мнение, че това ще се промени с течение на времето.

​​"Не можеше да се очаква радикална промяна в ежедневното поведение. Това прави още по-важен процентът на хората, които опитват алтернативни начини на транспорт от собствения си автомобил", каза той.

"Важният резултат е, че мнозина са интегрирали обществения транспорт в ежедневието си."

Сметките за енергия в Германия ще се повишат с още €480 годишно, заради допълнителна такса

Сметките за енергия в Германия ще се повишат с още €480 годишно, заради допълнителна такса

Тя трябва да бъде наложена от 1 октомври 2022 г. и да остане в сила до април 2024 г.

Ще въведе ли правителството заместител на железопътния билет от 9 евро?

Експериментът струва приблизително 2,5 милиарда евро държавни субсидии и германското правителство засега изключва възможността за по-нататъшно удължаване. Но други предложения, които се обсъждат, включват годишен билет от €365 или оферта в стил телефонен план, при която пътниците купуват месечен бюджет за километри.

Други страни също предлагат субсидирано пътуване с влак. В Испания правителството обяви, че всички градски влакове (Cercanías и Rodalies) и регионални линии на средни разстояния, покриващи пътувания на по-малко от 300 км (маршрути Media Distancia), управлявани от националния железопътен оператор Renfe, ще бъдат безплатни от 1 септември до 31 декември.