Няколко събития раздвижиха пазарите вчера и приближиха индексите в Съединените американски щати близо до рекорд. Ето какво се случи:

Отлагане на митата

Още в сряда вечер (американско време), след като президентът Доналд Тръмп заяви, че ще забави планираното увеличение на мита срещу китайски стоки с 15 дни като "жест на добра воля" фючърсите тръгнаха нагоре.

"Президентът ги забави заради молба от вицепремиер (на Китай - бел. р.)", заяви пред CNBC министърът на финансите Стивън Мнучин. Очаква се налозите върху китайски стоки на стойност $250 милиарда да бъдат увеличени от 25% на 30%. Те трябваше да влязат в сила на 1 октомври, когато Пекин празнува 70 години от основаването на комунистическата партия.

ЕЦБ свали лихвите

В четвъртък Европейската централна банка съобщи, че намалява основният лихвен процент по депозитите с 10 базисни пункта, до минус 0,5 процента. Банката заяви още, че ще поднови програмата си за количествени улеснения, като ще налива на дълговите пазари по €20 милиарда всеки месец.

След съобщенията еврото падна до най-ниското си ниво срещу долара от почти две седмици, но по-късно се възстанови.

Повече за решенията на ЕЦБ може да прочетете тук и тук.

Инфлацията в САЩ

Около час преди пазарите в САЩ да отворят в четвъртък, Министерството на труда отчете забавяне на инфлацията през предходния месец. Новината кара инвеститорите да вярват, че Федералният резерв няма да се откаже от понижаване на лихвите през следващия месец.

Индексите се доближиха до рекорди

И Dow Jones Industrial Average, и S&P 500 започнаха търговия в четвъртък при нива на по-малко от 1% от рекордите, поставени през юли. И двата индекса завършиха деня малко по-високо, но без да прескачат границата.

През юли Dow постигна 27 398,68 пункта по време на дневната търговия, а S&P 500 - 3 027,98. В четвъртък те затвориха на 27 182,45 и 3 009,57, съответно.

Как да инвестирате в среда на понижение на лихвите?

Как да инвестирате в среда на понижение на лихвите?

Няколко съвета за по-добра доходност