Временното облекчение на турските пазари не предпази компаниите от токсичния микс от голям дълг и високи лихви, което е лоша новина за перспективите за икономическо развитие на страната.

Валутната криза, която достигна своя връх през август и вдигането на основната лихва на централната банка през септември осакатиха някои компании, намалявайки търсенето на нови заеми и инвестиции.

Спадът, съчетан със слабото потребителско търсене, може да възпрепятства растежа през третото тримесечие и да доведе до свиване на икономиката през четвъртото и вероятно по-нататък.

Запътва ли се Турция към икономическа криза?

Запътва ли се Турция към икономическа криза?

Рискът от рецесия се е увеличил, казват от Fitch. Ето как се стигна дотук

"В сравнение с предишните случаи, когато Турция преживя V-образно възстановяване най-важната разлика е високата задлъжнялост в икономиката", твърди Инан Демир, икономист в Nomura International в Лондон.

Икономиката на Турция вероятно ще се свие през първата половина на следващата година, прогнозира кредитната агенция Moody's в доклад през ноември. Тя предвижда ръст от 1.5% през 2018 г., последван от 2% свиване през 2019 г.

Международният валутен фонд прогнозира, че растежът ще се понижи до скромните 0.4% през 2019 г. от 3.5% тази година поради по-слабата лира и по-високите разходи по заеми.

Тръмп удвои митата върху турските метали. Срина лирата до ново дъно

Тръмп удвои митата върху турските метали. Срина лирата до ново дъно

Ердоган призова турците да обменят всичко в лири, за да защитят икономиката

Турската статистическа служба (TurkStat) ще публикува данните за растежа за третото тримесечие на 10 декември.

Избирателен барометър

Слаба икономика не е това, което президентът Реджеп Тайип Ердоган иска преди местните избори през март, разглеждани като барометър за подкрепа на политиките му.

Ердоган изгради политическия си успех предимно върху икономическия растеж, увеличен от кредита и търсенето, но някои икономисти смятат, че това е неустойчива стратегия за растеж, която е достигнала своя лимит.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

Правителството обаче не показва признаци, че ще промени курса. Наскоро властите намалиха данъците върху автомобилите и голямата бяла техника до края на годината преди изборите.

"През изминалите години видяхме тласък за увеличаване на търсенето, за да се постигне растеж над потенциала на икономиката. Сега плащаме цената на това решение", каза Рефет Гуркайнак, професор по икономика в Университета Билкент в Анкара.

"Този път ще растем под потенциала", каза Гурканяк, като прогнозира, че безработицата ще "пробие тавана". Процентът на безработицата в Турция е 11.1%.

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Компаниите в страната са опасно задлъжнели към чужди банки

Частично възстановяване

Въпреки че лирата се възстанови частично от загубата на почти половината от стойността си спрямо долара през август, сривът се отрази върху балансите на компаниите, които имат дългове на стойност 324.5 млрд. долара в чуждестранна валута. Те все още имат дефицит от 210.1 млрд. долара, когато задълженията се приспаднат от активите им.

Нещо повече - повишаването на основната лихва с 625 базисни пункта от централната банка през септември, за да се спре свободното падане на лирата, повиши средните лихви за корпоративни кредити до 36% през септември.

Това, което прави това забавяне на икономиката различно, е, че то се корени в корпоративната задлъжнялост, а не в държавния дълг.

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес
Обновена

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес

Централната банка е длъжна да повиши лихвите, действията й са решаващи за икономиката

Корпоративните и потребителските кредити в течение на 13-седмичен период и коригирани спрямо колебанията в чуждестранна валута - критерий, наблюдаван от централната банка, намаляха с повече от 10% към 23 ноември, според официалните данни.

Управителят на паричната институция Мурат Четинкая каза, че последните цифри са под историческите средни стойности.

"Банките дори затрудняват фирмата ми да получи заеми, въпреки ограничения валутен риск благодарение на износа", казва Лаура Гок, основател на турския производител на текстилни химикали Resas Chemie.

Компанията има годишни приходи от 50 млн. лири (9.5 млн. долара) и изнася почти всичко от производството й в Бангладеш. "Банките трябва да бъдат по-благоразположени към производителите в такива времена", твърди Гок.