Инвеститорите се притесняват, че растящите заплати и разходите за енергия ще изядат печалбата на компаниите, заплашвайки 10-годишния бичи пазар, пише The Wall Street Journal.

Икономистите очакват силен растеж на заплатите в Съединените американски щати през март. Докладът трябва да бъде публикуван в петък. През февруари възнагражденията нараснаха с най-бързия си темп от почти десетилетие и растежът вече продължава около година.

В същото време подскочиха и цените на енергията. Фючърсите на петрола се покачиха с 32% през трите месеца до края на март заради намаления добив в ОПЕК и санкциите срещу Иран и Венецуела. Това бе най-големият скок за едно тримесечие от 2009 г. насам.

Тези разходи заплашват да намалят печалбата на компаниите, казват някои инвеститори, създавайки още една пречка пред пазара на акции, който вече страда заради забавянето на китайската и европейските икономики.

"Типично виждаме увеличаване на заплатите в края на цикъла", смята Джеймс Камп, управляващ директор в Eagle Asset Management. "Всички тези фактори ни карат да мислим, че сме на пика на маржовете", допълва той.

Подпомогнати от данъчните облекчения и растящата икономика, най-големите американски компании може и никога да не отчетат подобни печалби, както през миналата година. Нетният марж за S&P 500 достигна 10,7 процента през четвъртото тримесечие на 2018 г. - най-високото ниво поне от 1999 г. насам.

Растящите печалби бяха голям фактор зад растежа на пазарите. Но някои инвеститори сега смятат, че единствената посока за печалбите е надолу.

Комбинацията от по-високи заплати и по-слаб ръст на приходите заради забавянето на икономиката може да удари компаниите с повече служители.

Томас Костерг, старши икономист в Pictet Wealth Management, заяви, че при ръст на заплатите от около четири процента, започва да се притеснява от рецесия. През февруари ръстът бе 3,4%.

Намаляващият марж е една причина да се притесняваме за бичия пазар, смята той. Другите: по-лошите условия за потребителски кредити и намаляването на възвръщаемостта по дългосрочните американски облигации под тази на краткосрочните. Последната тенденция вече се обърна.

Заплатите са особен проблем за малките компании. Делът на собственици на по-дребни фирми, които казват, че разходите за труд са най-големият проблем пред бизнеса им, се покачи с 10% през февруари - най-високото ниво от поне 1986 г. насам.