Повече от десетилетие след финансовата криза регулаторите отново са уплашени, че някои компании в сърцето на финансовата система са твърде големи, за да бъдат оставени да фалират. Но този път не става въпрос за банки, пише Reuters. Този път притеснения създават технологичните гиганти като Google, Amazon и Microsoft, които дават живот на операциите на все повече банки, застрахователни и много други компании на огромните си облачни платформи.

Източници от централни банки казват пред агенцията, че скоростта и мащаба, с който финансовите институции местят критичните си дейности като платежни системи и интернет банкиране в облака представляват потенциален риск. И е знак, че финансовите регулаторите започват да следят все по-отблизо технологичните компании.

Банките и технологичните гиганти посочват, че употребата на облачни технологии носи по-бързи и евтини услуги, които имат по-голяма защита срещу хакери. Но регулаторите се опасяват, че проблем в една облачна компания може да извади от строя услугите на редица банки в множество страни - оставяйки потребителите без възможност да плащат, например.

Европейският съюз, централните банки на Англия и Франция, както и финансовото министерство на САЩ са сред тези, които засилват регулаторната си дейност в опит да намалят рисковете от решението на банките да разчитат на малка група технологични компании. Европейската централна банка, която надзирава най-големите банки в еврозоната, отчете миналата седмица, че банките харчат с 50% повече за облачни услуги през 2019 г. спрямо предходната година. Очаква се този тип разходи на банките по света да се удвои до $85 млрд. през 2025 г., по данни на IDC. Проучване на компанията сред 50 големи световни банки идентифицира, че те разчитат на едва 6 доставчика: IBM, Microsoft, Google, Amazon, Alibaba и Oracle.

И макар че всички индустрии засилват облачните разходи, анализатори посочват, че компаниите за финансови услуги се движат с по-бърз темп след началото на пандемията заради нуждата от интернет банкиране и кредитиране.

Google казва пред Reuters, че по-малко от една пета от финансовите компании използват повече от един доставчик, макар че 88% от тях обещават да предприемат мерки в рамките на година.

От своя страна банките и технологичните компании посочват, че облачните услуги не просто не правят банковата инфраструктура по-рискова, а точно обратното. "Доставчиците на облачни услуги инвестират много ресурси в сигурност и малко отделни компании могат да си позволят такова нещо", казва главният изпълнителен директор на британската дигитална банка Zopa Яйдев Янардана.