Стойността на глобалните акции и петролът се плъзга надолу в понеделник, докато търсенето на активи - безопасни убежище скочи. Бързото разпространението на коронавируса извън Китай влоши перспективите за растеж в световен мащаб с инфекции и смъртни случаи, нарастващи в Южна Корея, Италия и Близкия изток.

Днес доларът се търгува спрямо японската валута по 111,58 йени, след като рязко падна в петък. Но въпреки загубите в петък, "зелените пари" поскъпнаха като цяло с 1,7% миналата седмица и все още са с 2,7% по-висока стойност от началото на тази година.

Общата валута се понижава спрямо американската с 0,2% до 1,0817 долара за едно евро.

Австралийският долар, считан за барометър за състоянието на Китай, се понижи до близо 11-годишно дъно.

Каква е връзката между златото и кризите?

Каква е връзката между златото и кризите?

И дали металът няма да поскъпва тепърва, независимо какво мейнстрийм експертите казват

Стойността на златото в понеделник се повишава с повече от 2%, актуализирайки максимума от януари 2013 г. при новините за разпространението на коронавируса, който представлява заплаха за световната икономика, сочат данните от днешната търговия.

По обед цената на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк скочи с $38,95 или 2,65% до $ 1,877,05 за тройунция. Цената на мартенските фючърси за среброто се повиши с 1,25% до 18,762 долара за унция.

Досега болестта е убила 2592 души в Китай, като броят на заразените е 77 150 души, което "ударя спирачките" на втората по големина икономика в света.

Заразата от короновируса се е разпространила в около 28 други страни и територии, като смъртността е около две дузини, според данни на Reuters.

Кои сектори в Китай ще бъдат засегнати най-много от коронавируса?

Кои сектори в Китай ще бъдат засегнати най-много от коронавируса?

Избухването на огнището съвпадна с пиковия период за пътуване през почивките около Нова година

Големият скок в италианските случаи особено разтревожи инвеститорите заради опасенията вирусът да се разпространи по-широко в Европа и да причини икономически смущения в региона.

Южна Корея е в голяма готовност за епидемия, докато броят на заразите скочи до 763, а смъртните случаи станаха седем. В Италия официалните лица съобщиха, че трето лице, заразено с грипоподобния вирус, е умряло, докато броят на случаите скочи до над 150 от само три преди петък.

Техеран, който обяви първите си заразени миналата седмица, заяви, че е потвърдил 43 случая и осем смъртни случая, като повечето от заразите са в шиитския мюсюлмански свещен град Кум. Саудитска Арабия, Кувейт, Ирак, Турция и Афганистан наложиха ограничения за пътуване до Иран.