Цената на златото се повишава в петък сутринта, но според резултатите от цялото трето тримесечие, завършващо днес, тя може да покаже спад, както и през второто тримесечие. А общото намаление на цената на благородния метал за тези шест месеца може надхвърлят 15%, коментарат анализаторите.

Според данни от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се покачва с $7,4 или с 0,44%, до $1675,7 за тройунция.

В същото време на спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по1665,80 долари за тройуния.

Декемврийските фючърси на среброто се понижиха с 0,94% до 18,703 долара за унция.

Цените на златото донякъде се стабилизираха около 1670 долара за унция в петък, но все още бяха на път да се понижат за шести пореден месец, натискани от силния долар и повишената доходност на държавните облигации на фона на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще продължи напред с агресивния си план за потушаване на нарастващата инфлация.

Стойността на скъпоценният метал намаля с близо 3% досега през изтичащия септември и се търгува с около 20% под тазгодишния връх. Представители на Фед повториха тази седмица, че централната банка трябва да повиши лихвените проценти на фона на постоянен инфлационен натиск, дори с риск от известна икономическа болка и сътресения на финансовите пазари. По-високите лихвени проценти повишават алтернативните разходи за държане на кюлчета без доходност, намалявайки привлекателността им, пише Тrading Еconomics.