Цената на златото леко спада в понеделник сутринта при липса на значими фактори, които да влияят на котировките.

Спорд данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $6,0, или с 0,34%, до $1756,90 за тройунция.

Жълтите кюлчета се търгуват на спот пазара по 1 758,63 долара за тройунция съобщава Ройтерс.

Цената на септемврийските фючърси на среброто в същото време се понижи с 0,44% до 20,108 долара за унция.

През изминалата седмица златото поскъпна с повече от 3%, като това беше най-силното седмично повишение от зимата, когато в края на февруари - началото на март благородният метал поскъпна с 4,2% за пет дни.

Цената на златото през първия ден на август леко се коригирана при липса на други значими фактори, след като получи значителна подкрепа в резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ. Коментарите на ръководителя на регулатора Джеръм Пауъл и първоначалните данни, сочещи рецесия в Съединените щати, показват възможен по-мек и сговорчив подход към паричната политика на Фед в близко бъдеще, което намалява мечия ефект върху пазарите на благородни метали.

След резултатите от заседанието през юли регулаторът повиши лихвата със същия темп, както през юни - със 75 базисни пункта, до 2,25-2,5% годишно. Според CME Group 70% от анализаторите прогнозират увеличение от 50 базисни пункта на този процент през септември.