Цените на златото в понеделник сутринта се консолидираха близо до ключовото психологическо ниво от 1800 долара за унция. Пазарите спряха за почивка след четириседмично рали, което беше движено от падащия долар на фона на очакванията, че Федералният резерв може да забави темпото на повишаване на лихвените проценти поради признаци че ценовият натиск може да е достигнал своя връх.

На борсата Comex в Ню Йорк фючърсите за благородния метал се търгува днес сутринта към 10 часа българско време по 1798,00 долара за една тройунция.

На спот пазара жълтите кюлчета струват в същото време по 1791,48 долара за тройунция, информира Ройтерс.

Цената на сребърните фючърси е 20,59 долара за унция.

Цениет на вноса в САЩ спаднаха за първи път от седем месеца през юли, което се дължи до голяма степен на по-ниските разходи за горива и други. Данните дойдоха, след като ръстът на потребителските и производствените цени в САЩ беше по-нисък от очакваното през юли, което предизвика спекулации за пикова инфлация.

Междувременно инвеститорите останаха предпазливи след редица ястребови забележки от служители на Федералния резерв, като президентът на Федералната банка на Ричмънд Томас Баркин каза в петък, че иска да повиши допълнително лихвените проценти, за да постави инфлацията под контрол.