В сряда Украйна е внесла официално оплакване в Европейския съюз срещу Русия, в който се посочва, че страната създава "изкуствен дефицит на газ" в Европа, което донесе и рязък скок на цените, пише The Moscow Times.

"Действията на Газпром противоречат на правилата за конкуренция и имат значителни отрицателни последици за всички европейски потребители", казва Юри Витренко, директор на украинската държавна енергийна компания Нафтогаз. "Газпром значително намали доставките на природен газ за европейския пазар въпреки растящото търсене", допълни той.

Витренко посочва още, че Газпром пречи на други компании да доставят допълнителен газ за Европа. А целта е "създаването на изкуствен дефицит на газ с цел притискане на Европейския съюз да одобри "Северен поток 2".

Украинската компания е подала оплакване към Европейската комисия срещу Газпром, която "злоупотребява с доминиращото си положение на европейския газов пазар".

"Северен поток" 2 трябва да удвои доставките на газ от Русия за Германия, заобикаляйки напълно Украйна. Критици твърдят, че газопроводът ще увеличи зависимостта на Стария континент от Русия.

Тази седмица газовите потоци към Европа намаляха драстично и във вторник цените се покачиха рязко, след като Газпром спря износа към Германия.

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Газпром се готви да изнудва с дефицит на газ през есента?

Това, което Газпром прави в момента, е нещо наистина странно и необичайно. Руският енергиен гигант доставя по-малко газ за ЕС, макар че цените са високи. Експерти подозират зад това поведение специална тактика

Флотилия с втечнен газ пътува към Стария континент

Високите цени в Европа започнаха да привличат доставки на втечнен природен газ от Съединените американски щати. Горивото се търгува срещу $57,54 за милион BTU, ръст от една трета за последната седмица. И с $24 повече от азиатските цени, и 14 пъти повече от тези в САЩ.

Така от общо 76 мореплавателни съда с американски газ, 10 с общо 1,6 млн. кубически метра втечнен газ пътуват към Европа. Други 20, които превозват 3,3 млн. кубичеси метра, също изглежда, че са се запътили към Стария континент.

Обичайно Азия е най-популярната дестинация за американския газ, но високите цени в Европа променят това.

САЩ застават начело като най-голям износител на втечнен природен газ в света

САЩ застават начело като най-голям износител на втечнен природен газ в света

Страната ще изпревари настоящите лидери Катар и Австралия догодина

Средната цена на тока леко падна

Средната цена на тока за четвъртък на европейските енергийни борси поевтиня рязко до 344,35 евро за мегаватчас от пика за вчера от 409,69 евро за MWh, докато в България тя се понижи с 18% до 345,67 пункта, отстъпвайки от историческия връх от 421,59 евро за MWh.

Това показват данните на платформата energylive.cloud, цитирани от БНР.

За поевтиняването на енергийните цени допринася известното днешно поевтиняване на природния газ след силния ценови ръст във вторник, както и прогнозите за по-меко зимно време през следващите дни около и след коледните празници.

В сегмента "Ден напред" с доставка в четвъртък (23-ри декември) най-високи цени на електричеството са отчетени във Франция (от 416,44 евро за MWh), следвана от Швейцария (403,19 евро), Португалия и Испания (по 383,67 евро) и Белгия (378,32 евро).

Най-ниска за утре е цената на тока в Полша (218,13 евро за MWh), следвана от Чехия (294,16 евро), Словакия (294,90 евро), Германия (300,73 евро), Нидерландия (333,06 евро), Унгария (324,36 евро) и България (345,67 евро за MWh).

В България цената на тока в сегмента "Ден напред" (за 23-ри декември) спадна с 18% до 345,67 евро за мегаватчас, или 676,07 лева за MWh, след като цената за днес скочи с цели 23,1% до рекордните 421,59 евро (или рекордните 824,55 лева за MWh), показват данните на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Така само в рамките на ден цената се понижи със 148 лева.

На пазарния сегмент "в рамките на деня" на БНЕБ среднопретеглената цена на тока обаче поскъпна в сряда (22-ри декември) до 903,62 лева за MWh, като най-големите обеми изтъргуван ток се осъществиха в рекорден ценови диапазон между 954 и 1031 лева за мегаватчас.

От началото на годината средната цена на електроенергията в нашата страна е 108,49 евро (212,19 лева) за мегаватчас, а от началото на месец декември - 249,09 евро (487,18 лева), показват данните на платформата energylive.cloud.

Скъпият ток започна да затваря заводи в Европа

Скъпият ток започна да затваря заводи в Европа

Цените се качиха с още 6,5 процента

Русия продължава да трупа войски на границата с Украйна

Русия не спира да изпраща войници на границата с Украйна, въпреки планираните разговори със САЩ. По думите на германския външен министър Аналена Бербок, Русия вече разполага със 122 хил. войници.

Сателитни изображения показват, че от ноември към границата са преместени танкове, артилерия и друго въоръжение.САЩ и Европа предупредиха Русия за "огромни последици", ако атакува съседна Украйна. Кремъл отрича подобно намерение.