Набраните средства чрез първични публични предлагания от началото на годината вече са достигнали сумата от 171 млрд. долара. С това те подобриха представянето за цялата минала година, когато възлизаха на 168 млрд. долара, предаде Zero Hedge.

Прогнозата е, че през второто полугодие набраните суми само ще растат. Сред компаниите, които ще бъдат листнати на борсата тогава, се очаква да са платформата за споделено пътуване в Китай Didi Chuxing Technology, платформата за търговия с акции Robinhood, производителят на електромобили Rivian Automotive и Krispy Kreme Donuts.

"Ако пазарите продължават да изглеждат както в момента, ще бъдем невероятно заети това лято и през есента с първични публични предлагания", каза Еди Молой, съпредседател на американските пазари на акционерен капитал в Morgan Stanley, цитиран от Reuters. "Дърветата не растат завинаги към небето, така че няма да имаме рекорди всяка година. Но ако се наблюдава стабилност, бихме очаквали и оживена 2022 г."

Приливната вълна на компаниите, излизащи на пазара през лятото, идва след спекулативна лудост чрез компаниите за придобиване със специално предназначение (SPAC), която започна през лятото на 2020 г. и продължи до началото на 2021 г., припомнят от Zero Hedge. Скорошният спад в сключването на сделки чрез SPAC предполага, че балонът се е спукал, тъй като пазарът е бил залят с твърде голямо предлагане.

Между юни и август листванията на борсата могат да наберат над 40 млрд. долара. Ако това се случи, предишният рекорд от 32 млрд. долара за същия период на миналата година ще бъде подобрен. Данните на анализаторската компания Dealogic изключват средствата, набрани чрез SPAC.

Пред Wall Street Journal банкери изтъкват, че това е напълно възможно. По думите им десетки компании вече са подали документи за осъществяване на първично публично предлагане. Процедурите за такова ще започнат през идните седмици.