Един български пенсионер има изчислена реална пенсия от 16 000 лв. Заради този случай не се премахва таванът върху пенсиите.

Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Николай Николов. Ако бъде премахнат таванът, ще трябва да се обяснява за този човек, допълни той, цитиран от вестник "24 часа".

6500 пенсионери са прехвърлили партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ и са си увеличили пенсиите с 80-140 лв., съобщи още Николов.

Прехвърлилите вече парите си в НОИ пенсионери са главно военни и полицаи, родени след 1960 г. В осигурителния институт от тях са влезли 10 млн. лв.

Не са променени пенсии само на хора, които или получават минималната пенсия, или са ограничени от тавана на пенсиите, каза Николов.

Следващата стъпка от реформата е промяна при инвалидните пенсии, обясни вицепремиерът Ивайло Калфин.

До края на годината той е готов да представи концепция за реформата. Засега обаче не представи подробности по нея.

Целта на реформата с инвалидните пенсии е да се даде възможност на хората с увреждания да се трудят. Проблемът с инвалидните пенсии се приема като голям, но всъщност статистически хората с увреждания в България не са повече, отколкото в другите държави от ЕС, допълни Калфин.