Венецуела ще трябва да реструктурира своя дълг, след като държавната петролна компания Petroleos de Venezuela направи поредната вноска от 1.1 милиарда долара. Средствата за нея ще бъдат прехвърлени от централното правителство.

Оттам нататък обаче достатъчно пари за погасяване на останалия дълг на страната изглежда няма. В обръщение към венецуелците президентът Николас Мадуро обяви, че ще започне преговори.

Резервите на страната отдавна слязоха под 10 милиарда долара. А Венецуела става все по-изолирана заради финансовите санкции, наложени от САЩ, които изплашиха банките.

Дори през последните години, когато страна изпадна в безпрецедентна хуманитарна, политическа и икономическа кризи, Николас Мадуро, както предшественика си, плащаше всичките си външни дългове - макар и собственият му народ да гладува. В последно време той намали вноса на стоки, за да освободи твърда валута, с която да се разплати.

Ще успее ли Венецуела да плати дължимите над $2.1 млрд. в следващите дни?

Ще успее ли Венецуела да плати дължимите над $2.1 млрд. в следващите дни?

Страната вече забави лихвено плащане на стойност 350 милиона долара

Предоговоряване на дълга е стъпка, която Мадуро, както и Чавез, отказваха да направят вече две десетилетия. Тя е своеобразно признание, че държавата вече издъхва пред сриналата се цена на петрола и финансовите санкции.

В изявлението си Мадуро не посочи дали страната ще успее да покрие следващите плащания през този месец, всявайки смут сред инвеститорите.

Облигациите на Венецуела се търгуват за средно 36 цена за долара, отразявайки широко разпространените притеснения на инвеститорите, че страната се е запътила към дифолта.

Венецуела въвежда нова банкнота с пет нули

Венецуела въвежда нова банкнота с пет нули

Инфлацията в страната надхвърля 650 процента

Венецуела дължи общо 143 милиарда долара, като 52 милиарда от тях са в облигации. В обръщението си Мадуро подчерта, че досега страната винаги е връщала дълговете си и "има парите да продължи да го прави".

Санкциите, наложени през август от САЩ, направиха набирането на свежи средства от чуждестранни инвеститори изключително трудно - основно защото забраняват на дружества, регулирани от институции в САЩ, да купуват нов дълг.

Изявлението му остави объркани някои, тъй като правителството можеше да използва парите от последния транш за лекарства и други стоки от първа необходимост - щом така и така ще иска реструктуриране.

Венецуела в момента се намира в една от най-лошите икономически кризи в съвременната история на Латинска Америка. Само през 2016 г. икономиката се сви с 19 процента, а Международният валутен фонд очаква догодина инфлацията да достигне над 2000 процента.

А някога Венецуела е била по-богата от Канада, Япония и Китай

А някога Венецуела е била по-богата от Канада, Япония и Китай

Подемът на латиноамериканската икономика идва през 20-те години на миналия век