Великобритания рискува да изгони банките в чужбина, ако се поддържат настоящите високи нива на данъчно облагане на индустрията след Брекзит, според банкова лобистка група, цитирана от Reuters.

Банките в Лондон вече започнаха да правят планове за преместване на персонала в чужбина преди Брекзит, който ще затрудни операциите им в Европейския съюз от Великобритания.

Barclays става най-голямата банка на Ирландия

Втората по активи британска банка става най-голямата банка на Ирландия заради "Брекзит"

Ръководството й мести собствеността на европейските си клонове от Лондон в Дъблин

UK Finance, която представлява финансовия сектор на страната, публикува проучвания, показващи, че банка в Лондон има по-висока данъчна тежест, отколкото банка в конкурентни международни финансови центрове.

Изследването, проведено от консултантската компания PwC, установява, че за една банка в Лондон ефективната данъчна ставка за печалба е 50,6%, в сравнение с 43,8% във Франкфурт и 34,2% в Ню Йорк.

Сингапур и Дубай имат най-ниски данъчни ставки, съответно 23,2% и 22,7%.

Стивън Джоунс, главен изпълнителен директор на UK Finance, призова правителството на Обединеното кралство да "преосмисли" политиките за данъчно облагане на банките, за да гарантира цялостната конкурентоспособност на страната като глобален финансов център и след Брекзит.

"В момент, когато местни и международни събития принуждават много банки да преструктурират глобалните си операции, е важно да се вземе предвид конкурентоспособността на Обединеното кралство спрямо други водещи финансови центрове", казва той.

"Този доклад показва, че данъчната конкурентоспособност на Обединеното кралство е значително понижена в сравнение с други финансови центрове, към които глобално мобилните корпоративни и инвестиционни банки, базирани тук, могат да се преместят".

Финансовите фирми в Лондон стават все по-разочаровани от начина, по който правителството управлява Брекзит, оставяйки им само ограничен достъп до пазара на ЕС на масата за преговори и вероятността да не се постигне сделка, което ще има разрушителен ефект за тях.

Финансовата индустрия е най-големият данъкоплатец във Великобритания, отговарящ за повече от една десета от всички данъчни постъпления. Финансовите компании платиха рекордните 75 милиарда паунда данъци през последната финансова година.

Всеки ход на намаляване на банковите данъци вероятно ще бъде политически непопулярен поради широкото недоверие към индустрията на финансовите услуги в Лондон, след като банките трябваше да бъдат спасени от данъкоплатците по време на финансовата криза през 2008 г.

Банките плащат по-високи данъци в сравнение с други фирми във Великобритания, след като след кризата бяха наложени допълнителни надбавки върху корпоративния данък и налози върху активи.

Докладът на UK Finance показа, че банките са допринесли с 36,7 млрд. паунда от общите данъчни приходи на града за последната финансова година до март 2018 г.- повишение с 1,3 млрд. от предходната година.