Показване на средни пръсти, осмиващи карикатури на германския финансов министър Волфганг Шойбле, изисквания за плащане на репарации. Откакто лявото правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас стъпи на власт, отношенията между страната му и Германия трайно се влошиха.

Капката, която преля чашата обаче, беше участието на финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис в едно от най-гледаните предавания в германския ефир - шоуто на Гюнтер Яух, където беше излъчено как гъркът показва среден пръст.

Ето защо Шойбле, който е един от най-силните политици в управляващата партия на Християндемократите, зачеркна вчера по време на дискусия на фондация „Конрад Аденауер" в Берлин отношенията с Гърция, съобщава австрийският вестник Kleiner Zeitung. „Вие разрушихте цялото доверие. Това е тежък удар в гърба", коментира министърът по адрес на гръцкото правителство, цитиран от изданието.

Той поясни, че до ноември, преди избирането на новото правителство, страната е имала шанс да излезе от кризата успешно. Това вече е пропуснато, заключава Шойбле.

Според него Гърция само нарушава вече договорени споразумения и търси вината за проблемите си в Берлин, Брюксел и останалите, които се опитват да й помогнат. Германският министър смята, че страната е „живяла над възможностите си" и е време да „се върне бавно към реалността".

Куриозното е, че премиерът на Гърция има планирано пътуване до Берлин на 23 март, което вероятно няма да протече в приятелски тон.