В инвестирането е много важен началния момент, защото инвеститорите се интересуват от бъдещето, а не от миналото. Само ден разлика, може да има огромно значение за тяхната бъдеща доходност - и вчерашният ден бе пример за това.

След като акциите на компанията-майка на Facebook загубиха малко повече от една четвърт от стойността си при търговията в четвъртък, те заличиха 232.02 милиарда долара пазарна капитализация, или най-много в корпоративната история на САЩ. Спадът на Meta надмина предишния рекорд, поставен от Apple на 3 септември 2020 г., когато акциите на производителя на iPhone загубиха 182,4 милиарда долара, според Dow Jones Market Data.

Най-големият еднодневен спад на пазарната капитализация за Meta беше на 26-ти юли 2018 г., когато тогавашните акции на Facebook загубиха стойност от 119,2 милиарда долара.

Компания

Дата

Еднодневна промяна на пазарната капитализация

Meta Platforms / FB

2.03.2022 г.

-$210.0*

Apple / AAPL

9.03.2020 г.

-$182.39

Microsoft / MSFT

3/16/2020

-$178.06

Apple / AAPL

3/16/2020

-$156.47

Apple / AAPL

9.08.2020 г.

-$141.13

Tesla / TSLA

11.09.2021 г.

-$140.03

Amazon.com / AMZN

7/30/2021

-$137.92

Facebook / FB

7/26/2018

-$119.17

Apple / AAPL

3.12.2020 г.

-$119.01

Apple / AAPL

12/16/2021

-$115.50

Microsoft / MSFT

3.12.2020 г.

-$110.82

Източници: Dow Jones Market Data; FactSet

С намалението на цената на акциите на Meta с 26,4% до 237,60 долара при затваряне, ценните книжа записаха най-голямото процентно понижение, откакто компанията стана публична през май 2012 г. Към късния следобед повече от 173 милиона акции на Meta Platforms смениха собственика си, най-много в търговски ден от 2013 г. насам.

Но освен драматичен, вчерашният ден носи и възможности за инвеститорите - и особено за тези, които започват да инвестират в момента. Те получават ценната възможност да си купят акциите на Facebook с 200 милиарда по-евтино. Това не е никак малко за компания, която най-вероятно ще съществува и през следващите десетилетия и която не веднъж и два пъти правилно напипа бъдещите тенденции.

А Meta инвестира днес много в това, което смята, че ще бъде критично утре (което до голяма степен бе и в основата на влошените тримесечни резултати и спада на акциите) - става въпрос за метавселената. Сериозните амбиции на компанията в тази насока, бяха натъртени и с промяната на името на компанията от Facebook на Meta.

И докато днешните инвеститори наказаха компанията, заради нейната твърде далечна визия в бъдещето, утрешните могат да се възползват от "късогледството" на вчерашните инвеститори и да си купят "по-евтини" акции.

Перспективите на метавселената

Често наричана "метавселена", това е следващата еволюция на интернет. В метавселената хората могат по-осезаемо да възпроизвеждат различни аспекти на реалния свят, включително социализация, развлечения и електронна търговия. С други думи, те могат да взаимодействат както социално, така и икономически - независимо от местоположението.

На свой ред това създаде солидна възможност за закупуване на няколко акции от инвеститорите, коментира Тезджан Гегел от InvestorPlace.

С развитието на добавената реалност, както и подобрената 5G свързаност, метавселената ще формира различни аспекти на нашия живот, ще трансформира много индустрии и ще създаде нови предприятия.

Нещо повече, коронавирусът и локдаунът в световен мащаб не само повишиха осведомеността за метавселената, но и спомогнаха за нейното развитие. Преминаването от лична социализация към онлайн живот предизвика широк ентусиазъм за участие в този виртуален свят.

Все още няма много статистически данни за растежа на индустрията за метавселената сама по себе си. Но Mordor Intelligence предполага: "Пазарът на виртуалната реалност (VR) беше оценен на 17.25 милиарда щатски долара през 2020 г. и се очаква да достигне 184.66 милиарда щатски долара до 2026 г. при CAGR от 48.7% през прогнозния период 2021 - 2026 г."

Внимавайте с покупките на акции на Meta (все още)

Разбира се, казаното по-горе не означава, че инвеститорите трябва да се впуснат да си купуват акции на Meta днес. Защото акциите, които бяха сериозно разпродадени вчера, могат да продължат да поевтиняват още дълго време.

Но инвеститорите могат спокойно да поставят компанията в списъка с наблюденията си и да започнат да обмислят формирането на дългосрочна позиция в компанията на "добра цена". Защото както казва Уорън Бъфет "Много по-добре е да си купиш страхотна компания на добра цена, отколкото добра компания на страхотна цена".

Всъщност правилото да се търсят подценени активи до голяма степен е залегнала в основата на философията на инвеститорите в стойност, чиито представител е и гениалният Бъфет.

Най-простите принципи, които можете да следвате за успешно дългосрочно инвестиране на финансовите пазари, включват: намирането на добра компания, чиито акции са силно подценени и са поевтинели значително (налице при Meta); акциите на компанията трябва да са изключително нехаресвани от инвеститорите и анализаторите (налице при Meta); акциите на компанията да са проявили признаци на промяна на негативния тренд и фундаменталната посока при компанията (този фактор все още не е изпълнен при Meta и трябва да се чака от инвеститорите за потвърждение за насочване на средства към компанията).

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на Meta