Централната банка на Япония се поготвя за началото на емитирането на нов вид банкноти през юни 2023 г. Върху тези банкноти, за първи път в света, ще бъдат нанесени триизмерни холограми. В тази връзка, Централната банка проведе първото публично тестване на новия вид банкноти, чрез използването им от банкомати в страната. Това беше показано от телевизиите NHK и Asahi TV, съобщи Прайм.

Освен това върху новите банкноти ще бъдат нанесени по три триизмерни холограми, които ще се задвижват при промяна на позицията на банкнотата. Това ще бъде първият път в света, когато тази технология ще бъде използвана при печатането на банкноти.

В началото на месеца Централната банка на Япония официално обяви, че издаването на банкноти с номинал от 10 000 йени, 5000 йени и 1000 йени е прекратено. Новите банкноти трябва да бъдат пуснати в обръщение през първата половина на фискалната 2024 г., която започва на 1 април 2024 година.

На новата банкнота от 10 000 йени ще има портрет на Ейчи Шибусава, японски държавник и предприемач, известен като "бащата на японския капитализъм".

На банкнотата от 5000 йени ще има портрет на Умеко Цуда, която е била педагог от периода Мейджи и се е застъпвала за равни права на жените в образованието.

А на банкнотата от 1000 йени ще бъде изобразен лекаря Шибасабуро Китасато, един от откривателите на причинителя на чумата, известен като "бащата на съвременната японска медицина".