Над 22 милиарда лева европейски средства е усвоила България за периода от 2007 до 15 юни 2022 година, показват данните на Института за пазарна икономика (ИПИ). Най-много от европейските пари са отишли в София - над 5,1 милиарда лева. 

"Това е сумата на всички изплатени пари по проекти, финансирани от структурните и ко-хезионните фондове на ЕС от началото на 2007 година, в това число и помощта за предприятията в хода на Covid кризата, включени в системата ИСУН", пише в анализа на икономиста от ИПИ Адриан Николов.

След столицата, следват областите Пловдив (над 1,2 милиарда лева) Благоевград (1,1 милиарда лева) и Бургас (943 милиона лева). Като абсолютна сума пък най-малко са усвоените фондове в областите Перник, Търговище и Кюстендил (по около 160 милиона лева).

Трети сме в ЕС по възстановени евросредства от началото на 2017-а

Трети сме в ЕС по възстановени евросредства от началото на 2017-а

Това сочат данни на Европейската комисия

По-големият размер на похарчените еврофондове отразява най-вече наличието на проекти в инфраструктурата - столичното метро, пътища и магистрали, водни цикли и т.н., които по своята същност изискват повече средства.

Изплатените средства достигат 3229 лева на човек от населението - отново най-много в столицата (3972 лева), следвана от областите Габрово (3836 лева), Благоевград (3814 лева) и Враца (3169 лева).

При средни за страната 3229 лева на човек от населението седем общини са получили над 5 хиляди лева. Това са Добрич (град), Свиленград, Костинброд, Белен, Приморско, Бяла (Варна) и Созопол.

В общия случай малките общини, които привличат значителни суми по европейските фондове изпълняват проекти със значимост отвъд конкретната община - водни цикли и пречиствателни станции, заводи за рециклиране и подобни, които обслужват потребностите на групи от няколко съседни общини, се посочва в анализа на ИПИ.

Общините, които са успели да привлекат под 1000 лева на човек са 95, като най-малко са изплатените средства в Дулово и Добричка община- под 200 лева на човек от населението.