След около три седмици бичият пазар в САЩ ще се превърне в най-дългия подобен в историята. Някои анализатори, като например Майкъл Харнет от Bank of America Merrill Lynch, вече започнаха предстартовото отброяване. "14 търговски сесии до най-дългия бичи пазар за S&P 500 в историята му от 3 543 дни", коментира Харнет в писмо към клиентите на банката му.

Широкият щатски индекс S&P 500 се повиши с 13.13 пункта, или 0.5% в последния ден на миналата седмица до ниво от 2 840.35 пункта, с което печелившата серия на индекса вече е пет седмици.

Индексът Dow Jones Industrial Average добави 0.5% в петък, като се повиши с 0.1% за седмицата.

Въпреки наближаването на тази изключителна граница, пред инвеститорите могат да предстоят трудни времена през следващите седмици.

Добрите отчети на щатските компании, на този етап успяват да преправят пътя на индексите нагоре. Apple например, достигна рекордна пазарна капитализация от над 1 трилион долара в началото на август, като още няколко компании са с капитализация близка до психологическата граница.

От компаниите отчели своите резултатите за второто тримесечие до момента, се вижда ръст на печалбите от 24% и ръст на продажбите от 9.8%. Над 80% от компаниите изнасящи своите резултати бият прогнозите на анализаторите.

И въпреки всичко, инвеститорите имат много неща, в светлината на доближаването на най-дългия период на повишение за щатските индекси в историята.

Сега ще разгледаме някои от тези фактори:

Ръстът на печалбите не винаги води до ръст на пазара.

Ето как изглеждат нещата за печалбите на щатските компании и пазарната доходност в дългосрочен план (от 1950-та година насам, според данните на FRED):

Данни: FRED

Данни: FRED

Както се вижда от таблицата, не може да се установи наличието на добра корелация между представянето на пазара и ръста в печалбите.

Периодът, в който печалбите са нараствали най-много - между 2000 и 2008-ма година (средно с 9.1% на година) на практика е и този, регистрирал най-лоша доходност за инвеститорите, в размер на минус 3.6%.

В същото време периодът, от който излязохме преди две години - между 2009 и 2016-та година се отличава с най-слабия среден ръст на печалбите от разглежданите периоди, но за сметка на това, доходността от 14.6% за инвеститорите, е третата най-висока.

От друга страна периодът с най-добра доходност за инвеститорите - между 1982 и 1999 година, когато е бил регистрирана възвръщаемост от 18.3% на година, се е отличавал с под средния за всички периоди ръст на печалбата от 6.7% (като е бил 6.6% за разглежданата времева рамка).

Изводът, който може да се направи е, че преди да се доверявате сляпо на определени схващания за пазара, трябва да си правите собствени проучвания.

Другият извод, който може да се направи е, че пазарът може да расте добре в периоди на слаб ръст на печалби и обратното - да се понижава в периоди на ускоряване на ръста...

Повишението на лихвите може да препъне ръста на щатските индекси

За да се справи с финансовата криза от 2008-ма година, която заплашваше световната и финансовата система от колапс, Фед предприе програма на обратно изкупуване на облигации, която бе известна с наименованието "количествени облекчения".

Миналият септември се случи нещо, което много инвеститори и анализатори неглижират все още. Фед обяви, че ще започне да чисти баланса си от тези рекордни покупки. И според Джейми Даймън, един от най-влиятелните финансисти и ръководител на финансовата група JPMorgan Chase, тази промяна в политиката на Фед може да доведе до изкарване от релсите на икономическия ръст и фондовите пазари.

Опасенията на Даймън за рисковете, свързани с политиката на "изчистване на баланса" от страна на Фед, не са изразявани публично, и сега се случва за пръв път от водещ икономист.

Няколко авторитетни институции, вече предупредиха, че можем да станем свидетели на голяма волатилност и дори срив на индексите през месеците до края на годината.

"Paзпpoдaжбитe тъĸмo зaпoчвaт, a тaзи ĸopeĸция щe бъдe нaй-гoлямaтa oт oнaзи, ĸoятo пpeживяxмe пpeз фeвpyapи. Tя мoжe дa имa мoжe дa имa мнoгo пo-гoлямo oтpицaтeлнo въздeйcтвиe въpxy cpeдния пopтфeйл, aĸo ce cъcpeдoтoчи въpxy тexнoлoгичнитe, пoтpeбитeлcĸи диcĸpeциoннитe и aĸциитe c мaлĸa пaзapнa ĸaпитaлизaция, ĸaĸтo oчaĸвaмe", oбяcнявaт ĸaпитaлoвитe cтpaтeзи нa бaнĸaтa, вoдeни oт Maйĸ Уилcън.

"Този пазар е във фазата на "най-големия балон в историята на човечеството" и когато се "спука може да отнеме половината от стойността на акциите", според конгресмена Рон Поул.

В интервю за финансовото издание CNBC, Даймън заяви: "Икономиката е доста силна... Не искам да пинкьосвам никого, но досега не сме имали никога програма за стимули. Не сме имали обръщане от тази програма. Регулациите са различни. Възприятието на парите са различни. Правителствата са заели твърде големи дългове и хората могат да започнат да се паникьосват, когато нещата започнат да се променят.

През юни, опасения за лихвите изрази и ръководителят на другата голяма щатска кредитна институция - Goldman Sachs. На въпроса какво го държи буден през нощта, Лойд Бленкфайн отговори: "О Господи, много неща ме тревожат. Всичко свързано с кибер. Притеснявам се за въздействието на нивата на лихвите, дали това ще се случи по един контролиран начин и как ще се отразят по-високите нива на лихвите върху оценките на активите и какви ще са реакциите на хората и техните портфейли към това. Притеснявам се за финансирането и допълнителното финасиране в някои страни от Южна Европа. Притеснявам се за БРЕКЗИТ и въздействието му върху ЕС и другите страни от еврозоната. Притеснявам се за макро- и геополитическите рискове като цяло".

Други големи имена, изразили своите опасения от политиката на Фед, са още - Бил Грос и бившият ръководител на Фед - Алан Грийнспан. Дали за инвеститорите не е по-добре да се вслушат в съветите им, в среда на почти рекордни нива на индексите?

Пазарните оценки

В момента индексът S&P 500 е при съотношение цена-печалба от 21. Това, макар и по-ниско от съотношението при 23.5 от края на януари, когато индексът достигна исторически рекорд, остава доста високо, според историческите стандарти.

Като цяло, едно от любимите съотношения на Уорън Бъфет, сочещо подценен, или надценен е пазарът е съотношението пазарна капитализация към БВП. Към момента, това съотношение в САЩ е при ниво от 146.7%.

Смята се, че пазарът е справедливо оценен при съотношение на коефициента между 75 и 90%. При коефициент между 90 и 115%, пазарът се смята за "леко надценен" и над 115%, се смята за надценен. Подценен е пък, при съотношение на коефициента от под 50%.

Източник: gurufocus.com

Източник: gurufocus.com