След като по-рано днес стана ясно, че Европейският съюз ще успее да прокара плана си раздаване на 750 млрд. евро на страните членки, а Европейската централна банка ще продължи да инфлира валутата, днес на дълговите пазари на Стария континент бяха постигнати нови рекорди.

Лихвата по 10-годишните испански държавни ценни книжа падна под нулата, като те се търгуват при доходност от -0,01%. Това се случи за пръв път в историята сутринта, след което те достигнаха до нулата, преди следобед отново да се понижат до отрицателна територия, посочват от Zero Hedge.

Историческият рекорд при положителната стойност на Испанската лихва е постигнат през 1814 г., когато страната, в коалиция с Великобритания и Португалия, воюва срещу Франция като част от Наполеоновите войни.

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Защото рецесията, породена от затварянето на стопанствата, не е достатъчна

Същото се случи и с 10-годишните облигации на Португалия. Непосредствено след Голямата рецесия, лихвата по дълговите инструменти на страната, която заедно с Испания беше част от групата PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания), надвиши 15%, но никога за последните 230 години данни не е била отрицателна величина.

Това свиване на лихвата, дължащо се основно на печатането на пари и монетизацията на дълговете от страна на Европейската централна банка, създава гигантски морален риск - т.е. политиците в и без това затъналите в дългове иберийски държави да увеличат още повече кредитирането.

Не бива да забравяме, че през 2008 г. същите държави бяха в епицентъра именно на дългова криза. Днес, над десетилетие по-късно, ситуацията им не се е подобрила. Напротив, всяка от тези страни е затънала в още повече дълг, а периодът на растеж не беше използван за необходимите реформи.