Когато нещата станат напрегнати и зад ъгъла се задава криза, най-богатите са първите, които реагират и започват да разпродават свои активи. Това показва изследване на експерти от Охайския и от Мигичанския университет, цитирано от Bloomberg.

Според него акциите, продавани от най-едрите инвеститори, са нараснали осезаемо още в първите дни на несигурност през 2008 г. Авторите на проучването смятат, че има връзка между тяхното поведение на фондовия пазар и задълбочаването на спадовете на борсите.

Половината от световното богатство е в ръцете на само 1% от населението на Земята

Половината от световното богатство е в ръцете на само 1% от населението на Земята

Колко точно са супер богатите хора през 2015 г.?

“За много, много богатите хора има голяма вероятност да разпродадат голямо количество акции по време на финансова криза”, обяснява Даниел Рек, който е един от авторите на изследването.

“Трудно е да се каже обаче колко точно богаташите са отговорни за проблемите на пазара, но със сигурност те предизвикват повишаване на волатилността”, допълва той.

Едно от обясненията е това, че маститите инвеститори притежават по-големи дялове ценни книжа и заради това са по-зависими от промените в техните цени.

Друга причина е, че някои инвеститори, чиито печалби спаднат, предпочитат да продават, дори да е на загуба. Тази склонност е позната като ефект на диспозицията.

“Ние открихме, че от септември 2008 г. делът на продажбите на най-богатите хора е скочил рязко и тази тенденция се е запазила до началото на 2009 г. По-голямата част от търговията на тези акции е била свързана със сътресенията на пазара”, се посочва в изследването.

Изчисленията показват, че грубо нарастване от 10 на сто на волатилността предизвиква ръст от 3,3 на сто в продажбите на ценни книжа на мултимилиардерите. Въпросните 3,3 на сто се равняват на обща сума от около 142 милиона долара.